Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Σφαγή της Χίου

Τοποθεσία: Χίος Νομός: ΧΙΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο Φυλή: Χιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εκδήλωση για τη σφαγή της Χίου πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής την Κυριακή 2 Ιουνίου στον Πειραιά στην οποία και παραστήκαμε. Στο πρώτο μέρος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ. Μετά το πέρας της, σε πομπή όλοι οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο οποίο έγινε κατάθεση στεφάνων. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου όπου παρουσιάστηκε πλούσιο αφηγηματικό και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο νησί της Χίου.

αργύρης κοκκινάκης πρόεδρος ομοσπονδίας χιακών σωματείων

Σπουδαίος ήταν ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΟΧΣΑ) κ. Κοκκινάκης Αργύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σφαγή της Χίου ως ένα γεγονός που σημάδεψε το νησί αλλά και τον ελληνισμό γενικότερα. Τόνισε το μέγεθος της θηριωδίας αυτής, καθότι εκείνοι που τελικά διασώθηκαν ήταν μόλις 20.000 έναντι των 120.000 κατοίκων που είχε το νησί πριν την μεγάλη καταστροφή, στοιχείο που οδηγεί όλους μας στη διαπίστωση ότι η σφαγή της Χίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας.

εκδήλωση για τη σφαγή της χίου ΟΧΣΑ

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε «Η Χιώτισσα επιστρέφει στους Χιώτες», μία αφήγηση βασισμένη στο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Χιώτισσα», το οποίο απέδωσε η ηθοποιός Χρύσα Κλούβα, με μουσική του Κώστα Καραμπελόπουλου. Την επιμέλεια της αφήγησης είχε ο Δρ. της Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς, ο οποίος ανέλυσε την σφαγή της Χίου και αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία του νησιού, μιας και εκείνη την εποχή αποτελούσε το κέντρο της ένωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Ευρώπη.

Μιχάλης Βαρλάς ίδρυμα μείζωονος ελληνισμού

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Το Τμήμα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του «Ωδείου Αθηνών 1871» παρουσίασε τραγούδια και σκοπούς από τις Οινούσσες, τη Χίο, την Πόλη και τη Σμύρνη υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Τσεκούρα.

τμήμα ελληνικής μουσικής παράδοσης ωδείο αθηνών 1871

Μοναδικής σημασίας συμμετοχή στο μουσικό κομμάτι του προγράμματος ήταν εκείνη του Παντελή Θαλασσινού, που μας ταξίδεψε με τραγούδια του που όλοι έχουμε αγαπήσει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με χορούς από το «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού».

παντελής θαλασσινός οχσα εκδήλωση σφαγής χίου

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι Δρομοκαϊτείου Ισίδωρος Πρώιος, Πανπειραϊκής Ένωσης Δημήτρης Κοζομπόλης, Μαρινείου Ιδρύματος Μιχάλης Μάγγος, ο τέως πρόεδρος της ΟΧΣΑ Τάσος Τριπολίτης, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπετσιωτών Νικολέτα Φριτζάλα, καθώς και οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας των χωριών/πόλεων: Αρμόλια, Αφροδίσια, Βολισσός, Βίκι, Βροντάδος, Δαφνώνας, Ελάτα , Θυμιανά, Καλλιμασιά, Καρδάμυλα, Κέραμος, Κουρούνια, Καμπιά, Λεπτόποδα, Νεοχώρι, Ολύμποι, Πιτυός, Πυργί, Χαλκειός.

εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού

Επιμέλεια-φωτογραφίες-κείμενο : Η ομάδα του sillogoi.gr

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ :

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

«Χορέψαμε για τη ζωή» – Η παράδοση μας ένωσε για καλό σκοπό (Ρεπορτάζ)

Μία φιλανθρωπική μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Δόρα Στράτου για πρώτη φορά στην Αθήνα/. «Χορεύουμε για τη ζωή»