Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγιά Κρεμαστή»

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου ιδρύθηκε το 1979 από Πόντιους που ήρθαν από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    Τοποθεσία: Πόντος Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Πόντιοι

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Στην όλη έξαρση δημιουργίας και προβολής της παράδοσης μας και του πολιτισμού μας, στον Εύοσμο, σημαντική είναι και η συμμετοχή του ποικιλόμορφα δραστήριου Συλλόγου των Ποντίων Ευόσμου, που με την επωνυμία «Παναγιά Κρεμαστή», εδώ και δυο δεκαετίες υπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς και στόχους, αλλά και εκπροσωπεί επάξια τον Εύοσμο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση. Η ανάπτυξη και διεύρυνση του Συλλόγου αυτού είναι παράλληλη και συνάλληλη με την όλη ανάπτυξη που παρουσιάζει ο Εύοσμος τις τελευταίες δεκαετίες.

    Σκόπιμο και επωφελές είναι η πορεία αυτού του Συλλόγου να καταγραφεί, από την ημέρα Ίδρυσης μέχρι σήμερα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν πως, πότε και ποιοι μόχθησαν για να γίνει πραγματικότητα η κυψέλη αυτή της «Παναγίας Κρεμαστής» στον Εύοσμο.

    Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου ιδρύθηκε το 1979 από Πόντιους που ήρθαν από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, λόγω εσωτερική μετανάστευση, για καλύτερη ποιότητα ζωής από την ήδη παραμελημένη επαρχία. Με τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες ήρθαν στην Ελλάδα αποδεκατισμένοι και διαλυμένοι εξαιτίας της μανίας των Νεότουρκων. Τοποθετήθηκαν σε άγονες περιοχές της Μακεδονίας αναγκασμένοι να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αφού προσπάθησαν για χρόνια να ζήσουν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες άρχισαν να ψάχνουν για κάτι το καλύτερο. Έτσι άρχισε αυτή η εσωτερική μετανάστευση, κυρίως προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον Εύοσμο άρχισαν να συνυπάρχουν σαν ομάδες και τελικά το 1979 πήραν την απόφαση να κάνουν τον Σύλλογο Ποντίων, με προσωρινό Πρόεδρο τον κ. Λεωνίδα Αδαμίδη και Γραμματέα τον κ. Αμοιρίδη Ιωάννη και 41 ιδρυτικά μέλη. Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με αριθμό 112/80 τον Φεβρουάριο του 1980 και καταχωρήθηκε επίσημα στο βιβλίο αναγνωρισμένων Σωματείων, με αριθμό 2306/3.5.1980, με το όνομα «Παναγία Κρεμαστή», με πρόταση του δικηγόρου κ. Βασίλειου Γάλλου, που είχε και την νομική ευθύνη.

    Από το 1980 ο Σύλλογος στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια με ενοίκιο. Πρώτα στην οδό Αριστοτέλους 21 και αργότερα στην οδό Αργυροκάστρου 46. Όλα τα εκλεγμένα Δ.Σ επεδίωξαν, ώστε ο Σύλλογος να στεγαστεί σε ιδιόκτητο χώρο. Αυτό έγινε το 1995, όταν ο Δήμος Ευόσμου, με σύμφωνη γνώμη ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δέχθηκε την αίτηση του Συλλόγου και παραχωρήθηκε χώρο στο κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού, στην οδό Χαλκιδικής (πάροδος Αριστοτέλους), σε κεντρικό σημείο του Δήμου Ευόσμου, που είναι δωρεά των καταστημάτων ΦΩΚΑΣ. Ο εξοπλισμός του χώρου έγινε με συγχρηματοδοτήσει του Ιδρύματος Οδυσσέας Φωκάς, του Δήμου Ευόσμου και του Συλλόγου. Ο χώρος καταλαμβάνει έκταση 200 τ.μ. και καλύπτει όλο τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

    Από την πρώτη στιγμή που εγκρίθηκε η λειτουργία του Συλλόγου άρχισε να γίνεται όλο και μεγαλύτερος ο αριθμός των μελών του. Σιγά – σιγά άρχισε να οργανώνεται με αγάπη και ζήλο και έγινε ένα αξιοζήλευτο λαογραφικό κύτταρο, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τη νοσταλγία όλων των Ποντίων.

    Οργανώθηκαν χορευτικά τμήματα με πρώτο χοροδιδάσκαλο τον κ. Χριστοφορίδη Παναγιώτη και Μουρουζίδη Ιωάννη. Έγιναν στολές και άρχισαν οι πρώτες εμφανίσεις των χορευτικών, που ήταν το όραμα και ο πόθος όλων των μελών του Συλλόγου και όλων όσων αγαπούσαν τον Σύλλογο. Ήταν η συνέχιση της λαϊκής παράδοσης των ηθών και των εθίμων, που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας, από τις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου.

    Δεκάδες εκατοντάδες παιδιά πέρασαν από τα χορευτικά μας, που τα καμαρώνουμε, όταν τα βλέπουμε στις διάφορες εκδηλώσεις, να χορεύουν περήφανα τους πέρα ως πέρα ελληνικούς χορούς. Υπάρχουν πάντα πάνω από εκατό παιδιά στα χορευτικά του Συλλόγου, που γράφουν καθημερινά την δική τους ιστορία, δίνοντας το παρόν στις διάφορες εκδηλώσεις πατριωτικού και εθνικού περιεχομένου, σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα. Τα χορευτικά μας έδωσαν το παρόν τους , σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, καθώς επίσης και στο εξωτερικό με τις καλύτερες πάντα εντυπώσεις και αποκομίζοντας πάρα πολλά βραβεία και επαίνους.

    Gallery

    Πηγή:

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.