Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» ιδρύθηκε το 1969.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    502 μέληΤοποθεσία: Πόντος Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Πόντιοι

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Η μετάδοση της ποντιακής παράδοσης στις επερχόμενες γενιές είναι μέσα στις προτεραιότητές του. Αριθμεί περίπου 500 μέλη και το εκάστοτε επταμελές διοικητικό συμβούλιο, προκύπτει μετά από εκλογική διαδικασία, με διάρκεια 2 ημερολογιακά έτη. Στην 46χρονη πορεία του πραγματοποιεί με κάθε τρόπο τους σκοπούς του καταστατικού του.

    Φέρει το όνομα του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά, ο οποίος γεννήθηκε τον 11ο αιώνα στην κωμόπολη της Χαλδίας Άτρα από γονείς ευσεβείς και ένδοξους. Ο ίδιος έγινε καταξιωμένος ηγεμόνας του Πόντου και στρατηλάτης του θέματος της Χαλδίας (επαρχία Αργυρούπολης και Τραπεζούντας). Προέβαλε σκληρή αντίσταση στις πρώτες τουρκικές εισβολές στη Μικρά Ασία. Το όνειρο του Ισλάμ για την κατάκτηση της Πόλης θα γινόταν πραγματικότητα αν ο δούκας της Χαλδίας Θεόδωρος Γαβράς δεν οργάνωνε την άμυνά της. Χωρίς βοήθεια, εξοπλίζοντας μόνο τον πληθυσμό, κατόρθωσε να τους απωθήσει πέρα από το οροπέδιο και για 22 χρόνια να τους κρατήσει εκεί. Το 1098 όμως, μετά από ενέδρα , οι Σελτζούκοι με αρχηγό τον Αμίρ Αλή κατάφεραν να τον συλλάβουν και τον οδήγησαν στη Θεοδοσιούπολη.

    Τον βασάνισαν σκληρά για να τον κάνουν να ασπαστεί το Ισλάμ. Έπειτα από επίμονη άρνηση προχώρησαν στον αποκεφαλισμό του. Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία μας στις 2 Οκτωβρίου. Ο λόγος που οι ιδρυτές του συλλόγου αποφάσισαν να του δώσουν το όνομά του είναι η ταύτιση της καταγωγής της πλειοψηφίας των μελών με την περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου. Κάθε χρόνο ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδηλώσεις για να τιμήσει τον προστάτη του Άγιο Θεόδωρο Γαβρά, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

    Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δραστήριους Συλλόγους της περιοχής μας. Διαθέτει τμήμα θεάτρου, τμήμα βιβλιοθήκης, με 1000 και πλέον τίτλους βιβλίων, η οποία λειτουργεί και ως δανειστική, τμήμα παραδοσιακής κουζίνας, τμήμα λαογραφίας και ιστορίας, και τέσσερα τμήματα χορού. Παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων αρχαρίων και τμήμα παραστάσεων. Το βεστιάριο του Συλλόγου διαθέτει 130 φορεσιές για όλα τα μεγέθη (παιδικά έως ενηλίκων).

    Διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις στην πόλη της Έδεσσας όπως επίσης και διάφορες άλλες δραστηριότητες που αφορούν πολιτιστικά και πολιτισμικά θέματα, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές νεολαίας και τρίτης ηλικίας κλπ. Κορωνίδα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται είναι η επέτειος μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού κάθε 19η Μαΐου.

    Συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης δημιουργούν εκδηλώσεις όπως η ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, στην οποία ενώνονται οι Ελληνικές παραδόσεις και συμπληρώνουν το πολύχρωμο χαλί της δημοτικής μας μουσικής και των χορών. Επίσης με ποντιακούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα σε χορευτικές ποντιακές εκδηλώσεις. Παρών σε κάθε κάλεσμα των Δημοτικών και Νομαρχιακών διοργανώσεων συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο του ζητηθεί, είτε αφορά παρουσίαση χορών, είτε κινητοποίηση των μελών για αιμοδοσία ή συλλογή τροφίμων και ενδυμάτων για τη στήριξη ευπαθών ομάδων της περιοχής μας.

    Εδρεύει στην πόλη της Έδεσσας σε ενοικιαζόμενο χώρο (Κολοκοτρώνη 7 & Αριστοτέλους γωνία), όπου λειτουργούν όλα τα τμήματα που διαθέτει. Δεν χρησιμοποιεί δηλαδή δημόσιους ή δημοτικούς χώρους για τη λειτουργία του.

    Gallery

    Νέα/Εκδηλώσεις

    • Νέα Συλλόγων

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.