Ο Σύλλογος Πολιτισμού και Τέχνης «Σημωνίδης» ιδρύθηκε το 1989 στην Χώρα της Αμοργού. Την εποχή εκείνη ο τουρισμός είχε εισβάλει για τα καλά στο νησί. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί ένα πλέγμα διαφόρων συμφερόντων, το οποίο δρούσε κατά τρόπο αυθαίρετο και απρογραμμάτιστο. Η μοιραία συνέπεια ήταν η αλλοίωση των βυζαντινών οικισμών της Αμοργού, οι καταστροφές στο περιβάλλον και η εγκατάλειψη των παραδόσεων του νησιού. «Υπήρχε έντονος προβληματισμός στο νησί εκείνη την εποχή», λέει ο παλιός πρόεδρος του «Σημωνίδη» Βαγγέλης Δεσποτίδης, «κι έτσι πολλοί νέοι άνθρωποι με διάθεση προσφοράς και δράσης ενεργοποιηθήκαμε και ιδρύσαμε τον σύλλογο. Οι άξονες που βάλαμε ήταν η διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών του νησιού, η διαφύλαξη του λαϊκού μας πολιτισμού, η διατήρηση των εθίμων μας, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Αμοργού».
Οι γιορτές
Σιγά-σιγά άρχισαν να ξαναζωντανεύουν οι παραδόσεις του νησιού που είχαν φυλλορροήσει, όπως τα κάλαντα, τα αποκριάτικα έθιμα, ο κλήδονας και οι πασχαλινές εκδηλώσεις. Πάνω από όλα όμως προέχει το σήμερα. Έτσι τα μέλη του «Σημωνίδη» καθιέρωσαν και μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.
Αποδεικνύοντας την καινοτόμο δράση του, ο «Σημωνίδης» καθιέρωσε δύο νέες γιορτές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους πολυάριθμους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού να έρθουν σε επαφή με την Χώρα και τους κατοίκους της, πέρα από τα συνηθισμένα τουριστικά κλισέ. Στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο οργανώνει το πανηγύρι του Χριστού, προσφέροντας δωρεάν φαγητό, μουσική και χορό στους συμμετέχοντες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο σύλλογος επανέφερε το παλαιότατο έθιμο του πανηγυριού, με την προσφορά φαγητού στους πανηγυριστές. Το έθιμο αυτό το γνωρίζουμε από παλαιές αναφορές για την Αμοργό που το ανάγουν στην αρχαιότητα. Αν και το πανηγύρι του Χριστού έχει έναν γενικότερο χαρακτήρα, ωστόσο διατηρεί τον χαρακτήρα της προσφοράς
Μία δεύτερη εκδήλωση που καθιέρωσε ο σύλλογος είναι η «Γιορτή του Παστελιού», η οποία γίνεται τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά το πανηγύρι του Χριστού. Οι επισκέπτες και οι φίλοι της Χώρας, και του νησιού μας γενικότερα, μπορούν να δουν πως φτιάχνεται το παστέλι, πως κόβεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς και να γευτούν το γλυκό που συνοδεύει στην Αμοργό τους γάμους και κάθε χαρά.
Ο ψηφιακός δίσκος
Μία πολύ μεγάλη επιτυχία του «Σημωνίδη» υπήρξε η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου με μουσική και τραγούδια της Αμοργού και με τίτλο «Πέρασμα στην Αμοργό». Βασικός συντελεστής αυτού του δίσκου είναι ο συνθέτης και βιολάτορας Νίκος Οικονομίδης (από την Σχινούσα) ενώ ουσιαστική βοήθεια πρόσφερε και ο αυτοδίδακτος βιολάτορας, τραγουδιστής και ψάλτης Μάρκος Γαβράς, μέλος του Σημωνίδη.
Στο φυλλάδιο που συνοδεύει το CD «Πέρασμα στην Αμοργό» από πλευράς συλλόγου τονίζεται: «Θελήσαμε να ξαναζωντανέψουμε τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τα τραγούδια, που χάνονται μέσα στην πληθώρα των καινούριων ήχων, που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας, με τον γενικό τίτλο «νησιώτικα» και να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαραχτήρα της μουσικής παράδοσης της Αμοργού».
Μία άλλη ουσιαστική παρέμβαση του «Σημωνίδη» ήταν η σωτηρία και αναπαλαίωση ενός ακαταχώρητου μύλου στην Χώρα.