Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας

Ο Σύλλογος Κρητικών νομού Ημαθίας ιδρύθηκε το 1982 στη Βέροια.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ιδρυτικά του μέλη ήταν Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι του νομού που με αίσθημα ευθύνης, αλλά και μεράκι φρόντισαν για τη συνέχεια των παραδόσεων και της κουλτούρας της Κρήτης. Οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έγινε γνωστός στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχοντας η χορευτική ομάδα με τις παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίες .

  Καθιερωμένα, εδώ και χρόνια, τα παραδοσιακά γλέντια του συλλόγου είναι πόλος έλξης για ανθρώπους, κρητικούς και μη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και να αισθανθούν την κρητική ατμόσφαιρα. Περισσότερο γνωστό από όλα είναι το βράσιμο της ρακής του συλλόγου (Ρακοκάζανο) που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη. Επίσης καθιερωμένος από αρχής του συλλόγου είναι ο ετήσιος χορός όπου κρητικοί καλλιτέχνες ταξιδεύουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια όλους τους καλεσμένους μέσα από τους τέσσερις νομούς του νησιού. Τη φιλοσοφία των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα οι νεώτερες γενιές κρητικών, όπου και φροντίζουν για την κληρονομιά που τους παραδόθηκε. Έτσι, σήμερα εξακολουθούν, με μεγάλη συμμετοχή, να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κρητικών χορών, τμήματα εκμάθησης λύρας και λαούτου αλλά και χορωδίας ριζίτικου τραγουδιού.

  Δεν ξεχνούμε και τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

   

  Gallery

  Πηγή:

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.