Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας

Λίγα λόγια για το σύλλογo μας.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  120 μέληΤοποθεσία: Δώριο Νομός: ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Περιφέρεια: Πελοπόννησος Φυλή: Πελοποννήσιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο σύλλογος γυναικών Δήμου Δωρίου ιδρύθηκε το έτος 1999 με σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, καθώς και την αναβάθμιση του πολιτιστικού, μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου του Δήμου αλλά και της όλης περιοχής. Βασικοί σκοποί και οι δραστηριότητές του Συλλόγου:

  1. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση της γυναίκας, την ενεργό δράση, συνεργασία και ποιοτική σχέση ανάμεσα στα μέλη.

  2. Η οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων – με θέματα που αφορούν τη γυναίκα και την οικογένεια .

  3. Η διατήρηση της πολιτιστικής και λαϊκής μας κληρονομιάς, με τη λαογραφική συλλογή του συλλόγου. Η συλλογή, περιλαμβάνει παλιά αντικείμενα τα οποία μας προσέφεραν κάτοικοι του Δήμου μας

  4. οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας , καθώς και διοργάνωση εκδρομών & εκδηλώσεων, με σκοπό την ψυχαγωγία και την επιμόρφωση των κατοίκων του Δήμου μας.

  5.«παζάρι παραδοσιακών προϊόντων» φτιαγμένα από τις γυναίκες του συλλόγου. Το παζάρι πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο στις 13 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Δωρίου

  6. διαγωνισμός μαγειρικής- ζαχ/στικής. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2000 και σιγά σιγά ο κόσμος τον αγκάλιασε, οι συμμετοχές αυξήθηκαν και σήμερα πλέον είναι μια από τις πιο ….νόστιμες εκδηλώσεις που γίνονται στο Δώριο και την ευρύτερη περιοχή.

  7. έκδοση βιβλίου παραδοσιακών συνταγών με τίτλο «εκατό & μια συνταγές της γιαγιάς». Το βιβλίο είναι μια πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας, ακολουθώντας πιστά την παράδοση, σε μια εποχή που οι διάφοροι οδηγοί μαγειρικής ακολουθούν ξένα πρότυπα. Η πρώτη έκδοση (2004) εξαντλήθηκε αμέσως και σύντομα τυπώσαμε τη 2η και την 3η έκδοση, εμπλουτισμένη & ανανεωμένη.

  ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ « ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ»
  Η αγάπη προς τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας, συντέλεσαν στην ίδρυση αυτού του τμήματος. Διαισθανθήκαμε ότι η τόπος μας χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, κάτι που θα συσπείρωνε τόσο τους νέους όσο και τα μεγαλύτερα άτομα προς τις αιώνιες αξίες της παράδοσης. Στόχος του τμήματος είναι η διάσωση της παράδοσης και η προώθηση της δημοτικής μας μουσικής και των παραδοσιακών χορών, σαν ένας τρόπος ψυχαγωγίας και διαμόρφωσης συνειδήσεων, αλλά και η δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών με παρόμοια τμήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Τα χορευτικά μας τμήματα , 5 συνολικά(νηπιακό, 2 παιδικά, εφηβικό και ενηλίκων ) αποτελούν τον πυρήνα του συλλόγου μας . Όλες οι εκδηλώσεις μας , καθώς και κάθε εθνική επέτειος που πραγματοποιείται στο Δήμο , πλαισιώνεται από τα χορευτικά μας τμήματα. «ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ» έχουν παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως : Πύργος, Μεσσήνη , Κυπαρισσία , Καλαμάτα, Αθήνα , Τρίπολη, Μονεμβασιά , Νάξο , Αίγιο, Άρτα , Κεφαλονιά, Σύρο, Κώς , Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Μεθώνη , Ανδραβίδα, Λεωνίδιο, Δάφνη Αχαίας, Λίμνη Ευβοίας, Γιάννενα, Αίγινα κ.ά.

  Κάθε χρόνο το τμήμα εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών προσπαθεί να δίνει παρόν σε φεστιβάλ αναγνωρισμένου κύρους έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Σκοπός της συμμετοχής η ανάδειξη και η εξαγωγή του παραδοσιακού πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδος μέσα από την παρουσίαση αλλά και την εκμάθηση των παραδοσιακών μας χορών, Εως σήμερα έχει εμφανιστεί : Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρίας, Τσεχία (Κρνόβ & Οστράβα) , Τεργέστη , Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη , Σόφια, Παρίσι, Ιταλία κ.ά.

  Από το 2007 έως σήμερα, διοργανώνουμε και πραγματοποιούμε , φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Δώριο, με την συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό . Ο σύλλογος έχει στη διάθεσή του αρκετά μεγάλο αριθμό ενδυμασιών ( τσακώνικη, Ήπειρο, Κρήτη, Θράκη, Τσολιά, Μάνη , Δεσφίνα, Κύθηρα, Μακεδονία κ.λ.π) που τις χρησιμοποιεί για τις εμφανίσεις του.

  Gallery

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.