Με την ίδρυση του τα μέλη του συλλόγου άρχισαν να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούσαν τη ζωή των προγόνων τους και κινδύνευαν να χαθούν, δηλαδή ρουχισμό, τραγούδια, γιορτές, συνήθειες, φωτογραφικό υλικό κ.λ.π. Δημιούργησαν χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από πολυάριθμους χορευτές κάθε ηλικίας, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του συλλόγου.
Ο σύλλογος πήρε μέρος σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, όπου και διακρίθηκε: Στο εσωτερικό, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ στο εξωτερικό στη Γερμανία, την οποία επισκέφτηκε 4 φορές στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις Ελληνικές Κοινότητες, στη Γαλλία 2 φορές, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και το Μοναστήρι των Σκοπίων.
Επίσης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων συμμετείχε δύο φορές σε εκδηλώσεις της ομογένειας στο Τορόντο του Καναδά. Για 30 συναπτά έτη όλα τα μέλη του συλλόγου, παρά τις όποιες δυσκολίες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της παράδοσης προς τις επόμενες γενιές. Η παρούσα δράση αποτελεί το επόμενο βήμα στη δημιουργική πορεία του συλλόγου.
Πρόκειται για συλλογή και καταγραφή Γραμμουστιάνικων τραγουδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους προγόνους στόμα με στόμα και τα οποία συνόδευαν τους Βλάχους Γραμμουστιάνους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους. Είναι τραγούδια που αναφέρονται στη χαρά και τη λύπη, στη γέννηση και το θάνατο, στο γάμο και τον πόλεμο, η αρχή των οποίων χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Αν και οι αλλαγές που επήλθαν στην ανθρωπότητα κατά τον τελευταίο αιώνα ήταν τρομακτικές, το ισχυρό πνεύμα των Γραμμουστιάνων διατήρησε σχεδόν αναλλοίωτα τα τραγούδια αυτά, που συνιστούν μέχρι και σήμερα το βασικό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη προσπάθεια πρόχειρης καταγραφής των τραγουδιών, έγινε κατά τα έτη 1988-1990.
Ηχογραφήθηκαν Γραμμουστιάνοι που γεννήθηκαν άλλοι πριν και άλλοι λίγο μετά την καταστροφή του Παπά-Τσαϊρ. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί ένα σοβαρό και μεγάλο αρχείο Γραμμουστιάνικων τραγουδιών, το οποίο αποτελεί και την πηγή της παρούσας δουλειάς.
Η πρώτη επίσημη ηχογράφηση τραγουδιών Γραμμουστιάνων Προσοτσάνης έγινε το 1994 από το σύλλογο, με τραγουδιστή το Χρήστο Στεργίου και η δεύτερη ηχογράφηση έγινε το 2008, με τραγουδιστή τον Στέργιο Πελέχρα.
Ο Σύλλογος διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.grammoustianoi.gr και διαδυκτιακό ραδιόφωνο www.grammoustianoi.gr/player/player.html