Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης “Ξαστεριά” Θέρμης Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης “ΞΑΣΤΕΡΙΑ” έχει σκοπό την διατήρηση των παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θεματολογία από την ευρύτερη Κρήτη.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης “ΞΑΣΤΕΡΙΑ” ιδρύθηκε 29 Σεπτέμβρη του 2012 με πολύ μεράκι και αγάπη για την Κρήτη, για να μην αποκλείει τους ανθρώπους που δεν είναι Κρητικοί αλλά λατρεύουν την Κρήτη και για να καλύψει τις μουσικοχορευτικές ανάγκες των δημοτών της Θέρμης και όχι μόνο καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος σύλλογος στα περίχωρα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ήταν το «νοτιότερο κομμάτι» της Ελλάδας που έλειπε από τη Θέρμη. Ήταν οι χοροί και τα τραγούδια που απουσίαζαν από τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

  Το 90% των μελών του Συλλόγου με δικαίωμα ψήφου- εκλογής είναι κρητικής καταγωγής αλλά το 90% των μελών των χορευτικών και μουσικών ομάδων του Συλλόγου είναι φίλοι της κρητικής παράδοσης. Ο Σύλλογός είναι οικονομικά ανεξάρτητος, χωρίς καμιά εξωτερική υποστήριξη, στεγάζεται σε δικό του ιδιωτικό χώρο και έχει καθιερώσει το δικό του «παρεάκι» με μουσική, χορό, τραγούδι και κρητικά εδέσματα, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο που αγαπά την Κρήτη. Επιπλέον, ο Σύλλογος διαθέτει ένα μικρό βεστιάριο με χειροποίητες, παραδοσιακές, κρητικές φορεσιές ανδρικές, γυναικείες και παιδικές που έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα μέλη των χορευτικών ομάδων με την αγάπη και το μεράκι τους.

  Ο Σύλλογος έχει θεσμοθετημένες και επιτυχημένες ετήσιες εκδήλωσεις όπως, τα «Ξαστεριάς Ξετελέματα» στην Πλατεία Παραμάνα Θέρμης, που σηματοδοτούν τη λήξη της χορευτικής χρονιάς, τη χειμερινή χοροεσπερίδα πριν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και το φθινοπωρινό υπαίθριο Κρητικό Γλέντι στο άλσος του Αγ. Τρύφωνα Θέρμης για την έναρξη της χρονιάς. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνουν διάφοροι δήμοι της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στις εθνικές παρελάσεις και επετείους του Δήμου Θέρμης ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας, έτσι, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση των παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θεματολογία από την ευρύτερη Κρήτη, η διοργάνωση εκδρομών και άλλων εξορμήσεων σε άλλους ιστορικούς χώρους της ευρύτερης Ελλάδος και τέλος η μεταλαμπάδευση της πνευματικής καλλιέργειας και του πολιτισμού μας σ’όλο τον κόσμο.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.