Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας»

«…γιατί για εμάς σκοπός δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μετάδοση της φλόγας»

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  48 μέληΤοποθεσία: Λυγουριό Νομός: ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Περιφέρεια: Πελοπόννησος

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» ιδρύθηκε το 1975, έχοντας ως πρώτο του Πρόεδρο τον Δημήτριο Παπαθανασίου. Με το όνομά του τιμά τον Έλληνα αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία, στον οποίο οφείλεται η ανασκευή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου. Η δράση του Συλλόγου απαριθμεί 40 χρόνια παρουσίας, μέσα από τα οποία καθιερώθηκε, αφενός μεν στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής μας, αφετέρου δε σε ολόκληρο τον Αργολικό χώρο.

  Οι στόχοι του Συλλόγου, πέρα από τη γενική πνευματική εξύψωση των κατοίκων της περιοχής, εστιάζονται στην ψυχαγωγό διαδικασία του τεράστιου δυναμικού της νεολαίας μέσω της τέχνης και της δημιουργικής πράξης. Στους σημαντικότερους σκοπούς του Συλλόγου συγκαταλέγονται:

  • Ο εξωραϊσμός, η διατήρηση των εθίμων και γενικά του παραδοσιακού χαρακτήρα και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής
  • Η συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της
  • Η συμβολή στην πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  Στην αίθουσα του Συλλόγου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο χώρο του παλιού ωδείου Λυγουριού (Β.Γεωργίου Β΄, 26), λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία απαριθμεί 4.000 τόμους βιβλίων. Σημαντική δραστηριότητα αποτελεί επίσης η θεατρική ομάδα του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1985, η οποία μέσα από σκληρή δουλειά αλλά και μία περίοδο αδράνειας (1998 – 2009) κατάφερε να υφίσταται ως σήμερα. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της τα προηγούμενα χρόνια αξιόλογο αριθμό παραστάσεων, με κορυφαία στιγμή το ανέβασμα της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1988, καθώς και τα «Δον Καμίλλο» , «Ο ανθρωπάκος» και «Γιατρός με το στανιό» που ανέβηκαν πρόσφατα και σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Τέλος, ο Σύλλογος διαθέτει εδώ και μία πενταετία παιδική χορωδία, καθώς και εφηβική που συστάθηκε πέρυσι, με σημαντική παρουσία σε εκδηλώσεις. Στις τακτικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται:

  • Αποκριάτικη χοροεσπερίδα
  • Το περίφημο Παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι
  • Το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας
  • Ποδηλατοδρομία, πεζοπορίες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις
  • Μουσικά αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες στα ξωκλήσια του Λυγουριού
  • «Υπέροχοι Άνθρωποι», τιμητική εκδήλωση σε ανθρώπους της τέχνης
  • Πολιτιστικός Σεπτέμβρης (πολυήμερο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων)
  • Εργαστήρια κατασκευής (παραδοσιακός χαρταετός, φαναράκια, φωτισμένα αερόστατα κλπ)
  • Καλλιτεχνικές δραστηριότητες
  • Περιβαλλοντικές δράσεις
  • Διοργάνωση εκδρομών για αναψυχή και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος
  • Διαλέξεις, ομιλίες πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα
  ΜΕΣΑ

  Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών και δραστηριοτήτων ο Σύλλογος μεταχειρίζεται τα ακόλουθα μέσα:

  • Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με άλλους συλλόγους, με επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία, φορείς εκπαίδευσης και γενικότερα με κάθε σχηματισμό που επιδιώκει σκοπούς όμοιους με αυτούς του Συλλόγου
  • Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα τοπικά και μη ζητήματα μέσω δημοσιευμάτων, διαδικτύου, διαλέξεων και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου
  • Ίδρυση τμημάτων τα οποία έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν και να συμπορευτούν με τους σκοπούς του Συλλόγου (π.χ. θεατρική ομάδα, παιδική και εφηβική χορωδία)
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  Ο Σύλλογος διοικείται από 9μελές συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 26 του καταστατικού το οποίο έχει ετήσια θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο. απαρτίζεται από τους : Πρόεδρο, αντιπρόεδρο, α΄ Γενικό γραμματέα, β΄ Γενικό γραμματέα, ταμία και 4 μέλη. Μετά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την 27η Ιανουαρίου 2015, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου συγκροτήθηκε ως εξής:

  • Πρόεδρος : Σαρρής Ιωάννης του Ποθητού
  • Αντιπρόεδρος : Σαρρής Γεώργιος του Ιωάννου
  • Α΄ Γραμματέας : Μπιμπή Αγγελική του Βασιλείου
  • Β΄ Γραμματέας : Τσιούλου Μαριγιάννα του Αναστασίου
  • Ταμίας : Κωτσιομύτης Ποθητός του Βασιλείου
  • Μέλη : Γκάτζιου Δήμητρα του Βασιλείου, Γκάτζιος Χρήστος του Παναγιώτου, Κρέτσης Τριαντάφυλλος του Αναστασίου, Τζίβα Διονυσία του Ιωάννου
  Αναλυτικά οι δράσεις του «Καββαδία»

  Παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι
  Το Παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι είναι από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Συλλόγου. Έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80 και χαρακτηρίζεται για τον αλευροπόλεμο, τα μουτζουρώματα και τις βωμολοχίες. Κατά τη μεγάλη παρέλαση της Καθαροδευτέρας (αξίζει να αναφερθεί πως είναι το μόνο καρναβάλι πανελλαδικά που πραγματοποιείται Καθαρά Δευτέρα), παρελαύνουν άρματα που σατιρίζουν την καθημερινότητα, την πολιτική εξουσία και τους πολιτικούς, τα τοπικά δρώμενα δίνοντας μια άλλη διάσταση σε επίκαιρα θέματα.

  Είναι γνωστή άλλωστε η καυστική σάτιρα και η διασκέδαση στο Λυγουριό, που αποτελούν το βασικό στοιχείο της δυναμικής συμμετοχής του ντόπιου κόσμου και όχι μόνο, καθώς η φήμη του ξεπερνά τα όρια της Αργολίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα άρματα είναι κατασκευασμένα με μεράκι και αγάπη, από εθελοντές κάθε ηλικίας, που διαθέτουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους καθημερινά, προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός.

  Θεατρική Ομάδα Καββαδία
  Σημαντική δραστηριότητα αποτελεί επίσης η θεατρική ομάδα του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1985, η οποία μέσα από σκληρή δουλειά αλλά και μία περίοδο αδράνειας (1998 – 2009) κατάφερε να υφίσταται ως σήμερα. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της τα προηγούμενα χρόνια αξιόλογο αριθμό παραστάσεων, με κορυφαία στιγμή το ανέβασμα της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1988, καθώς και τα «Δον Καμίλλο» , «Ο ανθρωπάκος» και «Γιατρός με το στανιό» που ανέβηκαν πρόσφατα και σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελείται εξ ολοκλήρου από ντόπιους ερασιτέχνες, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους, αναδεικνύοντας και υποκριτικά ταλέντα μέσα από αυτή.

  Την ευθύνη της σκηνοθεσίας και της διδασκαλίας έχει αναλάβει εθελοντικά εδώ και πέντε χρόνια ο Τριαντάφυλλος Κρέτσης και είναι ο άνθρωπος που από τη δημιουργία της πίστεψε και καθιέρωσε στο σημερινό της επίπεδο την ομάδα, η οποία φυσικά είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. Ο Σύλλογος από την πλευρά του στηρίζει υλικά και ηθικά αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, που ο κόσμος, όχι μόνο του Δήμου Επιδαύρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχει ήδη αγκαλιάσει, καθώς πραγματοποιούνται και παραστάσεις εκτός Λυγουριού.

  Πανηγύρι της Αγίας Τριάδος
  Πρόκειται για το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος κατά την οποία γιορτάζει το χωριό.

  «Υπέροχοι άνθρωποι»
  Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα σε ανθρώπους της τέχνης, διαφορετικούς κάθε φορά αλλά σχετικούς με τα «Επιδαύρια», οι οποίοι παρευρίσκονται εκείνη τη βραδιά. Πραγματοποιείται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα.

  Μουσικά αφιερώματα
  Πρόκειται για μουσικές εκδηλώσεις – αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες και διαφορετικά μουσικά είδη κάθε φορά, που πραγματοποιούνται στον περίβολο σημαντικών χρονολογικά εκκλησιών που βρίσκονται στο χωριό, με σκοπό συνάμα την ανάδειξη των μνημείων αυτών.

  Πολιτιστικός Σεπτέμβρης
  Πρόκειται για πολυήμερο εκδηλώσεων ενός θεσμού με ιστορία, σχετικές με παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων, χορωδιών, θεάτρου σκιών και μουσικών βραδιών, που πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

  Καλλιτεχνικά εργαστήρια
  Πρόκειται για εργαστήρια διαφόρων κατασκευών που απευθύνονται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την παράδοση ή ακόμα και σε ενήλικες, ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης (π.χ. κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού, φαναράκια, φωτισμένα αερόστατα κλπ)

  Συνάντηση παιδικών και εφηβικών χορωδιών
  Πρόκειται για μουσικές συναντήσεις της παιδικής και εφηβικής χορωδίας του Συλλόγου με αντίστοιχες του νομού Αργολίδος και όχι μόνο, οι οποίες πραγματοποιούνται στον περίβολο των βυζαντινών μας εκκλησιών καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

  Ποδηλατοδρομία
  Διοργάνωση ποδηλατοδρομίας με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τερματισμό στην Κεντρική Πλατεία του Λυγουριού. Ανάλογα με τους συμμετέχοντες χωρίζονται μικρότερες ηλικιακές ομάδες διαγωνιζομένων.

  Περιβαλλοντικές δράσεις
  Πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις και καθαρισμοί σκουπιδιών όταν κρίνεται απαραίτητο, συχνά σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

  Ημερίδες και διαλέξεις
  Ομιλίες και διαλέξεις σχετικές με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και αφιερώματα σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως η επέτειος του Πολυτεχνείου.

  Εκδρομές
  Διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στο πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων σε χώρους που συνάδουν με το σκοπό αυτό. (π.χ. Μουσείο Ακρόπολης) ή για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.