Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Ρόδο”

Η ονομασία του προέρχεται από τον παραδοσιακό τοπικό γυναικείο χορό «ΡΟΔΟ», που μέχρι σήμερα -στην πιο πιστή του απόδοση σώζεται από ελάχιστες γυναίκες της περιοχής των «Λουσακιών» Κισσάμου και τον οποίο το σωματείο προσπαθεί να προβάλλει και να συμβάλλει στην πιθανή αναβίωσή του.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    Τοποθεσία: Νέα Κυδωνία Νομός: ΧΑΝΙΩΝ Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    1) ΤΟ ΡΟΔΟ είναι ένα πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 και εδρεύει στoν Δήμο Νέας Κυδωνίας (στην συνοικία Παρηγοριά), είναι δε το μοναδικό σωματείο στον Δήμο του με ενεργή παρουσία σ’ αυτό το αντικείμενο. Η ονομασία του προέρχεται από τον παραδοσιακό τοπικό γυναικείο χορό «ΡΟΔΟ», που μέχρι σήμερα -στην πιο πιστή του απόδοση σώζεται από ελάχιστες γυναίκες της περιοχής των «Λουσακιών» Κισσάμου και τον οποίο το σωματείο προσπαθεί να προβάλλει και να συμβάλλει στην πιθανή αναβίωσή του.

    2) Τα ιδρυτικά του μέλη, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων του αείμνηστου Κώστα Βενιανάκη. Ο όμιλος αυτός υπήρξε ένας σταθμός και ένα σχολείο στην ενασχόλησή τους με την παράδοση, από το οποίο διαμορφώθηκαν οι βασικές αρχές τους σε ζητήματα αρτιότητας παραδοσιακής εμφάνισης, ύφους στην απόδοση του χορού, αφιλοκερδούς προσφοράς μαθημάτων χορού κλπ.

    3) Βασική καταστατική αρχή του σωματείου είναι ο ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ χαρακτήρας του. Τα μαθήματα χορού που παραδίδει στα μέλη και τους φίλους του προσφέρονται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, το αυτό δε συμβαίνει και με τη συμμετοχή των μελών του στις εντός και εκτός Κρήτης παρουσίες και δράσεις του.

    4) Επίκεντρο του ενδιαφέροντος του σωματείου, αποτελεί η ζώσα παράδοση του Νομού Χανίων, περιοχή, η οποία κατά την άποψη του σωματείου είναι μια από τις ελάχιστες πλέον της Ελλάδας που, παρά την οικονομική και τουριστική της ανάπτυξη, ο πληθυσμός της διατηρεί ατόφια παμπάλαια γλωσσικά και τελετουργικά παραδοσιακά στοιχεία και στην καθημερινή του ζωή και στις σύγχρονες λαϊκές εκδηλώσεις του.

    5) Η δραστηριότητα και το ενδιαφέρον του σωματείου κινείται στην κάθε μορφή παραδοσιακής έκφρασης και σε όλα τα παραδοσιακά δρώμενα. Χαρακτηριστικές «πρωτότυπες» παρουσίες του σωματείου ήταν η παρουσίαση παλιού αυθεντικού παζαριού στην πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων, η αναβίωση παλαιών παιδικών παιχνιδιών σε σχολική εκδήλωση στο χωριό Βατόλακκος Δήμου Μουσούρων, η συνδυασμένη παρουσίαση μουσικοχορευτικών παραστάσεων με θεατρικά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, στην Κοζάνη, στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας, η εκδήλωση «Μια φορά κι ένα καιρό…στο σήμερα» στην Ανατολική Τάφρο Χανίων και στην Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας του Δήμου Ινναχωρίου, η απόδοση παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων καλάντων στην δημοτική αγορά των Χανίων, η συμμετοχή του στην εκδήλωση «ΓΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» της Νομαρχίας Χανίων με πιστή παρουσίαση και λειτουργία παραδοσιακού κρητικού καφενείου και μπακάλικου με βιολογικά γεωργικά προϊόντα της κρητικής γης, που παρήχθησαν και τυποποιήθηκαν από τα μέλη του συλλόγου, η παρουσίαση παλαιού κρητικού οπλισμού στις εθνικές επετείους κ.α. Ακόμα, στις παρουσίες του σωματείου συχνά συμμετέχουν και προβάλλονται προσωπικότητες της ντόπιας παράδοσης που εκφράζουν με τον αυθεντικότερο τρόπο τα παραδοσιακά ήθη του Νομού και του νησιού μας.

    * Μέλος του συλλόγου αποτελεί ο Γιώργης Χριστοδουλάκης (Κατσούλης ή Κατσούλι) από το Κολυμπάρι Κισσάμου, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες εκφραστές του χορού «αράπικος», περί του οποίου γίνεται αναφορά στο βιβλίο του λαογράφου Σταμ. Αποστολάκη με τίτλο «Τα λαογραφικά του χορού». Ο Γιώργης είχε συμμετάσχει στην εκδήλωση του συλλόγου μας «Μια φορά κι ένα καιρό …..στο σήμερα» τον Ιούλιο 2006 στην Ανατολική Τάφρο Χανίων και στην παρουσίαση επιλεγμένου λαογραφικού χριστουγεννιάτικου προγράμματος στην Τηλεόραση ΚΙΣΣΑΜΟΣ τον Δεκέμβριο 2007, και έδωσε την ευκαιρία σε εμάς να τον καταγράψομε και στο χανιώτικο κοινό να έρθει σε επαφή με αυτό τον σπάνιο χορό.

    Gallery

    Πηγή:

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.