Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου ιδρύθηκε το 1976 από ανθρώπους με ευαισθησίες και αγάπη για τον τόπο , που θέλησαν να συνεχίσουν την παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Πολύγυρος Νομός: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Στόχος και σκοπός είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους κάτοικους, η συμβολή στην πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κίνηση του τόπου και η διάσωση και διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας στις επόμενες γενιές. Στο σύλλογο λειτουργούν ομάδες παραδοσιακοί τραγουδιού και χοροί , ομάδα θεάτρου , ομάδα μουσικής , ομάδα ραδιοφώνου κ.α. Πλήθος από δραστηρίοτητες που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος συνεργάζεται και με άλλους συλλόγους και φορείς καθώς και με το Δήμο Πολύγυρου και πραγματοποιεί επίσης εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Χαλκιδικής.

  Η παραδοσιακή ομάδα με αγάπη και μεράκι ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από δεκαπέντε χρονιά τη συλλογή και καταγραφή τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών. Άλλα περισσότερο γνωστά , άλλα ξεχασμένα από νεότερους , τραγουδήθηκαν στην αυθεντική τους μορφή από παλιούς Πολυγυρινούς και διασώθηκαν για να διδαχθούν μέσα από την ομάδα και σε νέους, να ζωντανέψουν την ιστορία, την παράδοση, την ανθρώπινη υπόσταση των προγόνων μας, τα πάθη και τις ελπίδες τους που μένουν διαχρονικά ανά τους αιώνες. Παράλληλα διασώθηκαν οι χορογραφίες πού αποδεικνύουν με την ποικιλομορφία τους έναν πολιτιστικό πλούτο που μας κάνει περήφανους για την καταγωγή μας ως Έλληνες, ως Μακεδόνες, ως Πολυγυρινούς.

  Η προσπάθεια για την ηχογράφηση ορισμένων τραγουδιών, που ελπίζουμε να επαναληφθεί με την ηχογράφηση και άλλων, θεωρήθηκε ένα χρέος δικό μας προς τις επόμενες γενιές. Η λαϊκή μας παράδοση έχει μια διαχρονική δύναμη. Τα λαογραφικά στοιχεία του παρελθόντος ”παραδίδονται” στη σύγχρονη γενιά για να αποτελέσουν τη μαγιά στο ζύμωμα της νεανικής ψυχής. Η προσωπική έκφραση, η φαντασία και ο αυτοσχεδιασμός του λαϊκού καλλιτέχνη κυριαρχούν σε κάθε περίπτωση. Έτσι ο καθένας μας γίνεται μαζί φορέας και εκφραστής της παράδοσης.

  Μια ”τυπική” εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής τελειώνει με το τελευταίο χειροκρότημα ενός παθιασμένου κοινού. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αναπαράσταση της παράδοσης. Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολύγυρου συνεχίζει μετά τα χειροκροτήματα, κατεβαίνει στον κόσμο, τον ξεσηκώνει, χορεύουμε όλοι μαζί, επικοινωνούμε, αγαπιόμαστε, ερωτευόμαστε έτσι περνάμε από την ”αναπαράσταση” στο ”βίωμα” της παράδοσης μέσα από την διανθρώπινη αγαπητική σχέση.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.