Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων “Αρίων”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων “ΑΡΙΩΝ”, είναι αναγνωρισμένο Πολιτιστικό Σωματείο που δημιουργήθηκε το 1960 (ο παλαιότερος σύλλογος του Δήμου μας).

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Δράμα Νομός: ΔΡΑΜΑΣ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Σκοπός του συλλόγου είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, που βασίζονται σε πολιτιστικές, κοινωνικές και ηθικές αξίες τόσο μεταξύ των μελών του όσο και με όλους όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

  Παράλληλα, απώτεροι στόχοι του αποτελούν, η καταγραφή, διατήρηση και διάδοση όλων των λαϊκών παραδόσεων, ηθών και εθίμων καθώς και αντικειμένων που μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, η γνωριμία με πολιτισμούς άλλων λαών και εθνικοτήτων καθώς και η προώθηση των εθνικών ιδανικών και των πανανθρώπινων αξιών της αγάπης, της ειρήνης της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων, από το 1960 παρουσίασε αξιόλογη δράση στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνοντας και πραγματοποιώντας ομιλίες πολιτιστικού χαρακτήρα, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα ενώ ο κύριος στόχος του είναι η καταγραφή του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και η αξιοποίηση του ανθρώπινου τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

  Παρέλαση 25ης Μαρτίου

  Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-Βαθύσπηλο

  Εκδηλώσεις:

  ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

  Μέρα και γιορτή ξεχωριστή για τους Κυργιώτες συνυφασμένη με την εγκατάσταση των παππούδων και πατεράδων.

  Κάθε χρόνο γιορτάζεται πανηγυρικά και ευλαβικά όχι μόνο σαν γιορτή, αλλά και σαν μνημόσυνο γι’ αυτούς που έχτισαν το πανέμορφο και περικαλλές ξωκλήσι.

  Η φετινή παραμονή, δεν συγκέντρωσε πολλούς πιστούς, παρά την παρουσία βυζαντινής χορωδίας από την Καβάλα. Ίσως να ευθύνεται το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε αλλά και το γεγονός ότι την ίδια μέρα ήταν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

  Ανήμερα τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και πάλι όμως με λιγοστό κόσμο.

  Λιγοστός ήταν ο κόσμος και στην έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων το απόγευμα στην πλατεία του χωριού, αλλά ευτυχώς μετά από λίγο δημιουργήθηκε αδιαχώρητο καθώς προσήλθε πολύς κόσμος ταυτόχρονα και γέμισε τόσο την πλατεία, όσο και τους δρόμους γύρω από αυτή.

  Πολιτιστικές εκδηλώσεις

  Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου αρκετές μέρες πριν φρόντισε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εκδηλώσεις, στηριζόμενοι οικονομικά και ηθικά από την Δημοτική Αρχή.

  Προσεκλήθησαν για πρώτη φορά ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού Καβάλας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας και ο Σύλλογος Κρητικών Δράμας «Η Μεγαλόνησος».

  Τις εκδηλώσεις παρουσίασε η κ. Δέσποινα Ξηροπούλου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυργίων, ενώ την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Πασχάλης Στάντζιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συλλόγου και του χωριού.

  Χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο ο Δήμαρχος κ. Τάσος Χατζηλαζάρου, όσο και ο επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Φώτης Καλογήρου.

  Η γυναικεία χορωδία του ΚΑΠΗ άνοιξε το χορό των εκδηλώσεων τραγουδώντας, χωρίς τη συνοδείας μουσικής υπόκρουσης, καινούργια τραγούδια και δικαίως καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

  Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα εντυπωσίασαν με τον τρόπο που παρουσίαζαν τους χορούς αντιπροσωπευτικούς από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκάλεσε ο Κρητικός λυράρης, ο οποίος με τις επεξηγήσεις των χορών, τη λύρα και ιδίως με τις μαντινάδες (πηγαίο ταλέντο της περήφανης μεγαλονήσου) ξεσήκωσε τους πάντες. Η παρουσία του δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύμνος στα Κύργια, μιας και παίνεψε το χωριό, τον Δήμαρχο, στον οποίο μάλιστα έδωσε και κάποιες συμβουλές σχετικά με τα Κύργια και την επανεκλογή.

  Αποσπασματικά αναφέρουμε κάποιες:

  Τους χορούς ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών προς τους εκπροσώπους των συλλόγων και ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκόμενους.

  Ικανοποιημένοι πλέον όλοι από τα ακούσματα και τα δρώμενα ξεκίνησαν άλλοι για τα σπίτια και άλλοι για τις ταβέρνες. Δυστυχώς το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε δεν επέτρεψε στους μερακλήδες να στρωθούν για φαγοπότι και οινοποσία στον υπαίθριο χώρο των καταστημάτων. Όσοι πρόλαβαν και κάθισαν εντός των καταστημάτων αυτοί γλέντησαν.

  Αθλητικές εκδηλώσεις

  Το μεσημέρι στις 12:00 η ώρα πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία αυγουλοδρομίες και τσουβαλοδρομίες στις οποίες συμμετείχαν με πολύ μεγάλη προθυμία πολυάριθμα παιδιά. Ο ενθουσιασμός και η χαρά τους απερίγραπτη, γεγονός που έκανε τους υπεύθυνους του συλλόγου να υποσχεθούν την επανάληψή τους και την επόμενη χρονιά.

  Το απόγευμα στις 16:00 η ώρα διεξήχθη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δημοτικό γήπεδο Κυργίων μεταξύ των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Α. Ε. Κυργίων και του Αγίου Αθανασίου.

  Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των τοπικών αρχών ο βουλευτής κ. Χρήστος Αηδόνης, ο πρώην βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, καθώς και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.

  Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι την τηλεόραση του λαχνού που κυκλοφόρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος κέρδισε ο κ. Παναγιώτης Καργάκης.

  Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ!!

  Γιορτή της Μητέρας στα Κύργια

  Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη σε μία καθημερινή, κοινή, αθόρυβη, τρανή και αφανή ηρωίδα τη μάνα, μάμη, μάδερ. Λέξη παγκόσμια ακουσμένη αέναα και ασταμάτητα. Ο εορτασμός της δεν θα μπορούσε να λείψει από τη δράση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.

  Προγραμματισμένα και μεθοδικά το Διοικητικό Συμβούλιο και η χοροδιδάσκαλος οργάνωσαν μια αντάξια της ημέρας γιορτή.

  Προσκεκλημένη ομιλήτρια η πολυγραφότατη εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Νόρα Κωνσταντινίδου. Καθήλωσε το ακροατήριο με έναν σπάνιο ύμνο προς τη μάνα. Μας εξέπληξε με τον ύμνο αυτό γιατί δεν αφορούσε μόνο τη μάνα αλλά είχε μια ιδιαιτερότητα. Ήταν αποκλειστικά σχεδόν αφιερωμένος στην Κυργιώτισσα μάνα, όπως τη γνώρισε στην ανατολή της δεκαετίας του ’60, με το ξεκίνημά της ως διορισμένη δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Αγάπης (τότε).

  Τόνισε με έμφαση την προσφορά των μανάδων εκείνων της προσφυγικής γενιάς στην υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών με παντοίους τρόπους.

  Παρά τις πάμπολλες στερήσεις ήταν αρωγοί στο έργο της όχι μόνο το παιδευτικό – διδακτικό αλλά και το πολιτιστικό. Έφερε θύμισες στις μεγάλες και προκάλεσε θαυμασμό στις νέες.

  Γι’ αυτό και το χειροκρότημα με το «ευχαριστώ που μ’ ακούσατε» ήταν παρατεταμένο και θριαμβευτικό.

  Σ’ ευχαριστούμε αγαπητή μας δασκάλα κ. Νόρα.

  Την ομιλία διαδέχθηκαν ποιήματα και χοροί από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου, ποιητικές αφηγήσεις από τους μαθητές του Γυμνασίου Νίκο Κολώνη και Δήμητρα Σταυρίδου.

  Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά του καθιερωμένου λουλουδιού από το Δ. Σ. του Συλλόγου και εδεσμάτων που παρασκευάσθηκαν από Κυργιώτισσες Μητέρες και μέλη του Πολιτιστικού.

  Gallery

  Πηγή:

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.