Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «O Kαπετάν Λαχανάς»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχάνας» εδρεύει στο Βαθύ Σάμου με σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του.

Ιστοσελίδα

Πληροφορίες Συλλόγου

300 μέληΤοποθεσία: Βαθύ Νομός: ΣΑΜΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το όνομα του είναι ιστορικό και προέρχεται από τoν αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνο Φώκο, που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο «Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς» και ο οποίος πρώτος κήρυξε στην Σάμο την επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού, τον Απρίλιο του 1821 στο Άνω Βαθύ.

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1989. Το όνομα του είναι ιστορικό και προέρχεται από τoν αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνο Φώκο, που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο “Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς” και ο οποίος πρώτος κήρυξε στην Σάμο την επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού, τον Απρίλιο του 1821 στη θέση “Πηγαδάκι” στο Άνω Βαθύ.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας είναι επικεντρωμένες στα εξής:
  • Στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας και την προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
  • Στην ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε να έρθουν σε επαφή με την τοπική μας παράδοση, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, καθώς και τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό άλλων λαών.
  • Στην ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και δεσμών φιλίας με συγγενείς συλλόγους και οργανώσεις, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από την συμμετοχή σε συναφείς εκδηλώσεις.
  • Στην προβολή και πολιτιστική αναβάθμιση, μέσα από το ευρύ κύκλο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει, του ακριτικού νησιού μας.
  • Στην ανάπτυξη των ιδεωδών της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στη δημιουργία σχέσεων φιλίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτών.
  • Στη μελέτη και συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αφορούν την κοινωνία του χωριού μας, στην υπεύθυνη τοποθέτηση απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα και στη συλλογική δράση για την επίλυσή τους.
  • Στην εκτέλεση κοινοφελών έργων, όπως δεντροφυτεύσεις και προστασίας του περιβάλλοντος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθέος με την συμμετοχή μελών του Συλλόγου στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τις αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαϊές που έχουν πλήξει επανειλημμένα το όμορφο και καταπράσινο νησί μας με το ιδιαίτερο φυσικό κάλος που το χαρακτηρίζει.
  • Στη παροχή ψυχαγωγίας προς τις ηλικιωμένες πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Σάμου καθώς και των οικότροφων του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου.

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.