Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό»

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό»

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  500 μέληΤοποθεσία: Αιτωλικό Νομός: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Το Αιτωλικό” ιδρύθηκε το 1982. Από τότε συνεχίζει ανελλιπώς τη δράση του, προσφέροντας στον Πολιτισμό του τόπου μας τα μέγιστα που θα μπορούσε να προσφέρει ένας Σύλλογος αυτής της μορφής. Στη διάρκεια των ετών, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, με σκοπό την ανάπτυξη του Πολιτιστικού & Μορφωτικού επιπέδου, που στόχο είχαν τη διατήρηση και προβολή των εθίμων της πόλης μας και έχει αναδείξει την πλούσια και λαογραφική και πολιτιστική παράδοση του Αιτωλικού. Συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση και προβολή του Ιστορικού Πανηγυριού της Αγ’Αγάθης, υποστήριξε ανελλιπώς τη Γιορτή του Ψαριού, αναβίωσε ξεχασμένα πανηγύρια (Άγιος Νικόλας Κούντουρος, 9 Μαϊου) και έθιμα (καπάκια, κάλαντα Λαζάρου, φωτιές Άι-Γιάννη).

  Δράσεις

  • Τα τμήματα που δραστηριοποιεί ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» είναι:
  • Χορευτικό 6 τμήματα (παιδικά και ενηλίκων)
  • Εικαστικό 2 τμήματα (παιδικό και ενηλίκων)
  • Χορωδία: 1 τμήμα (ενηλίκων)
  • Θεατρικό: 2 τμήματα (παιδικό και ενηλίκων)
  • Λαογραφικό: 1 τμήμα (μεικτό παιδικό και ενηλίκων)
  • Κινηματογραφική Λέσχη
  • Δανειστική Βιβλιοθήκη

  Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» έχει παρουσιάσει τη δουλειά του, προβάλλοντας το Αιτωλικό σε άλλους Δήμους και περιοχές της πατρίδας μας , αλλά και στο εξωτερικό, με πάντα επιτυχημένες παρουσιάσεις. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζουν:

  • Το Χορευτικό Τμήμα έχει δώσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις υψηλού κύρους (Παιδικό Φεστιβάλ Μόσχας 1997, Ηρώδειο 2000 κ.α.)
  • Το Θεατρικό τμήμα, επίσης έχει δώσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων και έχει συμμετάσχει σε 2 Πανελλήνια Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου (Κόρινθος 2012, Δίστομο 2011 & 2012) αποσπώντας και βραβείο. Επίσης, ο Σύλλογος διοργάνωσε για πρώτη φορά την 1η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων «Θεάτρου Όψεις» στο Αιτωλικό 29 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2012, με επίτιμο καλεσμένο τον ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή.

  Σύνδεσμοι

  Αιτωλικό

  Η περιοχή μας διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις. Οι δύο σημαντικότερες με πανελλήνια απήχηση είναι:

  • Το πανηγύρι της Αγ’ Αγάθης: Κάθε καλοκαίρι, στην καρδιά ακριβώς του Αυγούστου, το Αιτωλικό, απ’ άκρη σ’ άκρη, ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του ζουρνά και του νταουλιού. Οι Αιτωλικιώτες γιορτάζουν την Αγι’- Αγάθη τους και πανηγυρίζουν. Ένα πανηγύρι με πολύ σύνθετο χαρακτήρα, όπου το θρησκευτικό στοιχείο συνυφαίνεται με το ιστορικό, το κοινωνικό και το συμβολικό. Μια ολάκερη παράδοση που κρατά και αντιστέκεται ακόμη πεισματικά στον φθοροποιό χρόνο και στα ξενόφερτα πολιτισμικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό του η ιδιαίτερη τελετουργία και ο τόσο αναπαραστατικός χαρακτήρας του. Δείτε όλη την ιστορία του πανηγυριού ΕΔΩ
  • Η Γιορτή Ψαριού, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στην πόλη του Αιτωλικού και αποτελεί μία ανάδειξη του θησαυρού της λιμνοθάλασσάς του. Η περιοχή μας φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και αυγοτάραχο.

  Στον παρακάτω σύνδεσμο θα παρακολουθήσετε ένα βίντεο που αφορά μια παρουσίαση των παραδοσιακών χορών του πανηγυριού στο Ηρώδειο, το 2002 από το Χορευτικό του Συλλόγου μας. Είναι η συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ηρώδειο η Βουλή των Ελλήνων για την Στ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, το Σεπτέμβριο του 2002. Παρουσιάστηκαν οι χοροί : Αγιαγαθιώτικος (εμβατήριο των αρματωμένων, Καρακάξα με γύρισμα στη Ρούσα κια Μασούρια και Χασαποσέρβικο (Αιτωλικιώτικη Παραλλαγή). Έπαιξε η Ζυγιά του Ηλία Αριστόπουλου.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.