Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Φούστανης

Με έτος ίδρυσης το 1980 ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Φούστανης (Π.Λ.Μ.Σ.Φ.) αριθμεί πάνω από 300 μέλη και έχει πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  300 μέληΤοποθεσία: Φούστανη Νομός: ΠΕΛΛΑΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Μακεδόνες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνει εκδηλώσεις με αποκορύφωση στις 23 όπου γίνεται το πανηγύρι. Η σύσταση του πρώτου Δ.Σ. χρονολογείται στις 22/06/1980 από τους Σταυρακούδη Λουκά, Μαυρομάτη Δημήτριο, Χατζίτζιβα Πετρούλα, Κοντίδη Ξανθίππη, Παραδείση Κυριάκο, Δημητρόγλου Παναγιώτη και Ιωαννίδη Ιωάννη. Αναπληρωματικά μέλη ήταν ο Τζινκώστας Αντώνης και ο Μουταφτσίδης Παναγιώτης με εφορευτική επιτροπή τους Τιμίνη Γεώργιο, Τσιντίδη Δημήτριο και Λαλούδη Βασίλειο. Το καταστατικό δημιουργείται αφιλοκερδώς από το Δημητρόγλου Παναγιώτη.

  Σε όλη την πολιτιστική δράση και ζωή του έχει φιλοξενήσει καταξιωμένους κι αξιόλογους καλλιτέχνες, εκλεκτά θεατρικά και χορευτικά συγκροτήματα, καθώς κι ορχήστρες με τοπικά παραδοσιακά ακούσματα. Ορισμένοι από αυτούς είναι Γιώργος Ουρούμης, Κοβάτσης, Γιαννάκης Ζλατάνης, Αντρέας & Θάνος Μικρούτσικος, ο Αγάθωνας, η Μαρία Δημητριάδη, ο Υδραίος, Θωμαίης, Μερατζάς, Γεροντάκης, Καρακώστα, Φιλαρετή Κομνινού, Θύμιος Γκογκίδης, Έφη Θώδη, Χάλκινα Γουμένισσας, Γιάννης Τάσιος, Γλυκερία, Δυτικές Συνοικίες, De Facto, Γιώργος Μάγκας, Μετόνους, Μακεδονική Φανφάρα, Δημήτρης Χρυσοχοϊδης και πολλοί άλλοι. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις από την ίδρυση έως σήμερα περιελάμβαναν εκτός από χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, αθλητικές δραστηριότητες όπως τουρνουά μπάσκετ. Βραδιές αφιερωμένες σε αξιοθαύμαστους ποιητές και συγγραφείς. Ενώ κάποιες μέρες ήταν αποκλειστικά για τα παιδιά όπου περιείχαν ιππασία, ζωγραφική, αυγοδρομίες, τσουβαλοδρομίες και λοιπές δραστηριότητες.

  Επίσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις πήραν το βήμα και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας φύσης μέσω ομιλιών. Στα γραφεία του συλλόγου υπάρχουν φωτογραφικά άλμπουμ τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους και παρουσιάζουν φωτογραφίες από διάφορα μέρη του χωριού αλλά και από εκδηλώσεις από τη Φούστανη του χθες και του σήμερα. Ο Π.Λ.Μ.Σ.Φ. έχει την πεποίθηση να ιδρύσει Λαογραφικό μουσείο στο χωριό, όπου θα εκτίθενται παλαιά αντικείμενα και φωτογραφίες του χωριού από τον περασμένο αιώνα. Έχει στηθεί προσωρινά στον όροφο της αίθουσας εκδηλώσεων της κοινότητας. Έχουν γίνει προσπάθειες να πάρει στην κυριότητα του το κτήριο του παλαιού αστυνομικού τμήματος για να εδραιωθεί εκεί οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

  Μέσα στους επόμενους μήνες θα επαναλειτουργήσει η δανειστική βιβλιοθήκη όπως παλιά έχοντας μια πλούσια γκάμα βιβλίων που καλύπτουν όλα τα είδη του αναγνωστικού κοινού. Λειτουργούν σ αυτόν δύο χορευτικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ένα παίδων και ένα ενηλίκων. Κάθε Κυριακή στις 17:00 ανοίγει τις πόρτες του στα μικρά παιδάκια δημιουργώντας μαζί τους κάθε είδους χειροτεχνίες.

  Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί όλη η ιστορία του σ ένα κομμάτι χαρτί ίσος και να τον αδικεί διότι στα 35 χρόνια λειτουργίας του έχουν επιτευχθεί πολλά σημαντικά πράγματα όπως ένα από αυτά είναι η ίδρυση της σημερινής ποδοσφαιρικής ομάδας «Ευρωπός Φούστανης». Σήμερα ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Φούστανης ευελπιστεί και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνο του τόπου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

  Gallery

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.