Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Λέκας “Η Ανθεμούσα”

Ο σύλλογος της Λέκας “Η Ανθεμούσα” κάνει προσπάθειες για τον εξωραϊσμό του χωριού και για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Λέκα Νομός: ΣΑΜΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο σύλλογος της Λέκας “Η Ανθεμούσα” κάνει προσπάθειες για τον εξωραϊσμό του χωριού και για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Εκδίδει το περιοδικό “Ο Άνεμος της Λέκας” με περιεχόμενο που αναβιώνει τα τοπικά έθιμα. Το περιοδικό απευθύνεται κυρίως στους ομογενείς που βρίσκονται στον Καναδά και την Αμερική. Οι ιδρυτικοί στόχοι της οργάνωσης είναι η αναβίωση και διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και εθίμων του χωριού, ο εξωραϊσμός του χωριού και η ψυχαγωγία των κατοίκων.

  Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις από την ίδρυσή έως σήμερα:
  Ο Σύλλογος έχει αγοράσει ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι, το οποίο ανακαινίζεται, με σκοπό το ισόγειο του κτιρίου να προσφέρεται για παρασκευαστήριο όπου θα δραστηριοποιούνται οι γυναίκες, ο 1ος όροφος για διάφορες συναντήσεις και σεμινάρια, και ο 2ος ως μουσειακός χώρος για τα παλαιά αντικείμενα που έχουν συλλέξει (ζυγοί – κοντάδια, αλέτρια, κοφίνες, αργαλειοί, κ.ά.)
  Όσον αφορά τα έθιμα κάθε χρόνο αναβιώνετε το «Σουμπέτ», το βράδυ της δεύτερης Αποκριάς, περίπου όπως γινόταν και παλιά, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται στην αίθουσα του χωριού με τα φαγητά τους και με οργανοπαίχτες.
  Μια άλλη παράδοση που προσπαθεί ο σύλλογος να διατηρήσει είναι «οι φωτιές του Κλήδωνα», που ανάβουν το βράδυ της 23ης Ιουνίου. Εκείνη τη μέρα, οι γυναίκες του Συλλόγου φτιάχνουν παραδοσιακούς λουκουμάδες και τηγανίτες προς διάθεση στους επισκέπτες.

  Οι τρεις σημαντικότερες πρόσφατες παρεμβάσεις:
  Κάθε χρόνο κυκλοφορεί ημερολόγιο με διάφορες θεματικές που υπάρχουν στο χωριό, όπως πετρόκτιστα σπίτια, ξωκλήσια, φυτά, αμπελώνες, αλλά και θέματα όπως οι πρόεδροι του Λέκα.
  Για τα παιδιά του χωριού προσφέρονται μαθήματα μουσικής, ενώ για τις γυναίκες μαθήματα ραπτικής και κοπτικής.
  Σε ηλικιωμένους διοργανώνονται εκδρομές εντός και εκτός νησιού.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.