Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου ιδρύθηκε το 1979

Ιστοσελίδα

Πληροφορίες Συλλόγου

Τοποθεσία: Καλαμπάκι Νομός: ΔΡΑΜΑΣ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με σκοπό την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, τη διάσωση, συγκέντρωση και προβολή των πλούσιων λαογραφικών στοιχείων του τόπου, καθώς και την καλλιέργεια της συλλογικότητας και την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους Συλλόγους και φορείς που έχουν τους ίδιους στόχους.

Διατηρεί πλούσια ιματιοθήκη παραδοσιακών φορεσιών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα Νησιά. Διοργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζεται η δουλειά των τμημάτων του αλλά και κάθε δημιουργού του τόπου μας, όπως εκθέσεις και χορευτικές παραστάσεις. Η μεγαλύτερη ετήσια πολιτιστική διοργάνωση είναι οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μαΐου, που πραγματοποιούνται από το 2008 σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπακίου, τη Νομαρχία Δράμας και άλλους φορείς και αποτελούν ένα μήνα πολιτιστικών δράσεων που αφορούν όλες τις πτυχές του πολιτισμού.

Κορυφαία θέση στην ετήσια δράση του Συλλόγου έχουν τα παραδοσιακά έθιμα και πανηγύρια, καθώς και τα ανάλογα δρώμενα: το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου με το έθιμο του «κουρμπανιού», το αποκριάτικο δρώμενο του «Καλόγερου» ή «ΚαλογεροΔευτέρα» που γίνεται τη Δευτέρα της μικρής Αποκριάς, το πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου στο ξωκλήσι που βρίσκεται στο δασάκι λίγο έξω απ’ το χωριό και τέλος τα Θρακιώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγουδιούνται από ομάδες αντρών το βράδυ της παραμονής ως το ξημέρωμα.

 

Gallery

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.