Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη»

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013, ιδρύθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη» από κατοίκους της Νέας Αρτάκης Ευβοίας, απόγονους της Αρτάκης Κυζίκου Μικράς Ασίας, όπου και η έδρα του.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  250 μέληΦυλή: Μικρασιάτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Τον Οκτώβριο του 2014 ίδρυσε το Παράρτημα Χαλκίδας με 120 μέλη και έδρα το 1ο Γυμνάσιο.

  Οι σκοποί του Συλλόγου σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό είναι η διατήρηση και η προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατήρηση της μνήμης των πέραν του Αιγαίου και αλλαχού αλησμόνητων και αλύτρωτων Ελληνικών Πατρίδων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η διάσωση και διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του Ελληνισμού της Ανατολής και οποιουδήποτε στοιχείου προσδιορίζει την εθνική μας ταυτότητα, η περισυλλογή, μελέτη, προβολή και αξιοποίηση του εθνολογικού, ιστορικού και λαογραφικού υλικού, καθώς και των κάθε είδους κειμηλίων και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

  Διαθέτει 14 χορευτικά τμήματα με πάνω από 250 χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς της Αρτάκης. Διαθέτει ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές της Αρτάκης Κυζίκου, Πελοποννήσου, Θράκης, Μακεδονίας, Νάξου, Μυτιλήνης, Ηπείρου κλπ. Επίσης στο Εργαστήρι μας λειτουργούν τμήματα εικαστικών και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων.

  Ο Σύλλογος εκπροσώπησε και πρόβαλε επάξια την παράδοση μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία. Επίσης χορευτικά του τμήματα πήραν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών πόλεων και χωριών της Ελλάδας. Παράλληλα δε έχει φιλοξενήσει στη Νέα Αρτάκη χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

  Πάγιες εκδηλώσεις του συλλόγου αποτελούν: ο ετήσιος χορός της Πρωτοχρονιάς, η αρτοκλασία την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα εν όψει της επετείου της Παναγιοφάνειας, η εμφάνιση όλων των χορευτικών τμημάτων στις εορτές των Κυζικείων που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων. Παράλληλα, διαθέτει ομάδα στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) με αναγνωριστικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ «Παναγία Φανερωμένη», όπου προβάλλονται οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου, με πλούσιο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό και αναφορά στις ποικίλες δραστηριότητες του συλλόγου.

  Πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης των παραδοσιακών χορών της Αρτάκης, καθώς και πλούσιες και σημαντικές δράσεις όπως διεξαγωγή συνεδρίων, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, ομιλιών, ημερίδων κτλ. Ομάδα από μέλη του συλλόγου, ερευνά και καταγράφει τα ήθη και τα έθιμα των γηγενών κατοίκων της Αρτάκης, καθώς και την τοπική ιστορία, με σκοπό στο μέλλον να εκδοθούν σε βιβλία και να γίνουν κτήμα όλων των κατοίκων της. Πρώτη προσπάθεια έγινε το 2002 όπου εκδόθηκε CD με τα Παραδοσιακά τραγούδια της Αρτάκης από τον νυν πρόεδρο του Εργαστηρίου Θεόδωρο Γιαννακάρα.

  Το Εργαστήρι είναι μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας. Πιστεύουμε πως σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τη διαφύλαξη της παράδοσης του τόπου μας, σαν ελάχιστο χρέος απέναντι στις προηγούμενες γενιές που μας άφησαν αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και στις επόμενες γενιές που θα την κληροδοτήσουν. Ελπίζουμε πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και θα δραστηριοποιούνται για την πρόοδό του.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.