Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

Ο Σύλλογος με την επωνυμία «Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων», ως επιμορφωτικός, πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  295 μέληΤοποθεσία: Πόντος Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Πόντιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Σκοπός του Συλλόγου είναι η μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια των μελών του, μέσα από το λαϊκό πολιτισμό και τις τέχνες (χορό, τραγούδι, θέατρο κ.α.), η διατήρηση των ηθών και εθίμων -για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, Πόντιοι και μη- την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του Πόντου.

  Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων καταγράφει μία επιτυχημένη πορεία, οργανώνοντας διάφορες δράσεις για την παράδοση και τον πολιτισμό -διαλέξεις, ομιλίες, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, εκθέσεις, επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, παρουσιάσεις βιβλίων, περιβαλλοντικές δράσεις, εκδηλώσεις για την ποντιακή γαστρονομία κ.α.- και συμμετέχοντας σε αξιόλογες πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις. Παράλληλα η κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση, την έχει καταστήσει βασικό κύτταρο πολιτισμού και προσφοράς στην πόλη του Ωραιοκάστρου. Πλούσιο και πολυποίκιλο το έργο του Συλλόγου.

  Διατηρεί τμήματα

  Α) Χορευτικά:
  – ποντιακών χορών, παιδικά και ενηλίκων &
  – παραδοσιακών χορών, ενηλίκων,
  τα οποία εμφανίζονται σε εκδηλώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, με περισσότερους από 180 χορευτές και δύο χοροδιδασκάλους.

  Β) Χορωδιακά:
  – ελληνικού &
  – ποντιακού ρεπερτορίου, με δύο μαέστρους.

  Γ) Ποντιακού θεάτρου, η θεατρική ομάδα έχει ανεβάσει επτά συνολικά έργα στην ποντιακή διάλεκτο.
  Δ) Εκμάθησης ποντιακής λύρας, για παιδιά και ενήλικες.
  Ε) Εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, για ενήλικες.
  ΣΤ) Λέσχη Ανάγνωσης, για τα μέλη της, με βασική θεματολογία της τη λογοτεχνία για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τον Πόντο και τις άλλες κοιτίδες του ελληνισμού της Ανατολής και πολλές παράλληλες δραστηριότητες.

  Διαθέτει
  Α) Δανειστική βιβλιοθήκη,
  Β) Βεστιάριο, με παραδοσιακές φορεσιές Πόντου, Θράκης και Μακεδονίας.
  Γ) Τράπεζα Αίματος, για τα μέλη του.

  Εκδίδει
  – «Το Όραμαν»,
  τριμηνιαίο περιοδικό λαογραφικού και πολιτιστικού περιεχομένου,
  – Ετήσιο ημερολόγιο, με ποντιακή κυρίως θεματολογία.

  Κορυφαίες εκδηλώσεις της ΕΠΩΦ
  – «Σταυροδρόμι Παράδοσης και Πολιτισμού»
  Τριήμερο εκδηλώσεων με χορευτικά, χορωδιακά και θεατρικά σχήματα, που διοργανώνει επί οκτώ χρόνια κάθε Ιούνιο.
  – Οι εκδηλώσεις για την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου.

  Στα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας της, η ΕΠΩΦ κατάφερε, οργανώνοντας με επιτυχία διάφορες δράσεις για την παράδοση και τον πολιτισμό να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να γίνει ευρύτερα γνωστή, με συμμετοχές σε εκθέσεις και φεστιβάλ πολιτιστικών φορέων, εντός και εκτός Ελλάδας.

  Σημαντικές συμμετοχές της ΕΠΩΦ
  -2011: Το Χορευτικό τμήμα Ποντιακών Χορών συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος του Πεκίνου για την έλευση του νέου έτους.
  -2007: Η Θεατρική ομάδα απέσπασε το 1ο βραβείο στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου στο Βόλο με το έργο «Ο τελευταίον ο χορόν» του Φ. Κτενίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη.
  -2015: Το Χορευτικό τμήμα Ποντιακών Χορών «άνοιξε» τις εκδηλώσεις του Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.