Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τιμητική εκδήλωση για τον πολιούχο της Τραπεζούντας Άγιο Ευγένιο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο εορτασμός της μνήμης του πολιούχου της Τραπεζούντας και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, υπήρξε πανηγυρικός, πλημμυρισμένος από ευχές και αισιοδοξία για το 2013, το οποίο μόλις ανέτειλε.

Η μέγιστη τιμή να επισκεφτεί και να ευλογήσει την πίτα του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» για το Νέον Έτος, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αποτελεί σταθμό για την ιστορία του.

Η σεβάσμια παρουσία του, πλημμύρισε τις ψυχές μας με αγαλλίαση. Απευθύνθηκε με ποιμαντική αγάπη, δίνοντας ελπίδα και πατρικές ευχές για υγεία, ευημερία και πρόοδο προς όλους τους φίλους και τα μέλη μας. Ευλογίες, που απευθύνονταν κατ’ επέκταση προς ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας.

Μετά από την αρτοκλασία στον Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας, παρουσία πλήθους πιστών, των αγοριών και κοριτσιών του χορευτικού μας συγκροτήματος, με τις ποντιακές φορεσιές και τα λάβαρα του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» και παρουσία του ΔΣ και του Δημάρχου Καλλιθέας, ο τ. καθηγητής και λυκειάρχης κ. Χρήστος Ανδρεάδης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, με προεξέχοντα τον βίο του Αγίου Ευγενίου, του εκ Τραπεζούντος.

Η προσέλευση στο σύλλογο αργότερα, υπήρξε μεγαλειώδης, αφού η κεντρική αίθουσα πλημμύρισε από τα μέλη και φίλους μας, ανθρώπους του πνεύματος, εκπροσώπους και προέδρους αδελφών σωματείων, του αξιότιμου Δημάρχου Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη, του αντιδημάρχου κ. Θόδωρου Ψαλιδόπουλου, τις επίσημες αρχές της Καλλιθέας. Συγκινητική υπήρξε η παρουσία γονέων και μικρών παιδιών , που με την παρουσία τους υπόσχονται να συνεχίσουν αυτό που μας άφησαν σαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και μας έμαθαν «να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε και να πετυχαίνουμε!!», έχοντας μπροστά τις νέες γενιές που θα έρχονται!.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου κ. Θεόφιλου Καστανίδη, ευχόμενος «Καλοχρονίαν!» εκ μέρους του ΔΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν των «Αργοναυτών-Κομνηνών», το δύσκολο παρόν και στο μέλλον που διαγράφει η συλλογική μας προσπάθεια, ακολούθησαν τα πατροπαράδοτα ποντιακά Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από την χορωδία που δημιουργήθηκε πρόσφατα, με διευθυντή τον μουσικό Νίκο Θεοδωρίδη.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Κυριάκος Σαχανίδης, ο οποίος απέδωσε ( στα ποντιακά φυσικά), την ιστορία που έγραψε για τον Άγιο Βασίλειο (τον αληθινό, τον «πόντιο» Άγιο Βασίλη). Η γλαφυρότητα και η αντιδιαστολή του …ειδικά με τον Santa Claus της δυτικής Κουλτούρας, ενθουσίασε τους ακροατές, με την ευρηματικότητα και την ακρίβειά της.

Η εκδήλωση έκλεισε με το κόψιμο της πίτΤας από τον πρόεδρο του συλλόγου, αφού προηγήθηκε η παρουσίαση ποντιακών χορών, από τα αγόρια και τα κορίτσια του μεγάλου χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου.

Ο ενθουσιασμός από τους ακροατές υπήρξε έντονος, με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές! Με επιστέγασμα τον αρχαιοπρεπή « ’Κοδεσπαινιακόν» και τον Πυρρίχιο- Σέρρα Χορό –τον Χορό των Χορών- όπου «μετά το έρεβος έρχεται το Φώς!», φως που χαρίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια, σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπατριώτη μας.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση