Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Ταξίδι» στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων, 1912-1922», που λειτουργεί ως το τέλος του χρόνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.Εκατό χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 1912, η Θεσσαλονίκη γύριζε μια ακόμα σελίδα στη μακραίωνη ιστορία της. Ο ελληνικός στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στην πόλη και το γεγονός αυτό σηματοδοτούσε την ενσωμάτωσή της, όπως και όλης της Μακεδονίας, στον εθνικό κορμό.

Καταστροφές

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν ρόδινα και σημαδεύτηκαν από πολέμους, προσφυγιά, εκτοπίσεις, καταστροφές, κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές, πολιτική αστάθεια. Το 1922 βρίσκει τη Θεσσαλονίκη να αγκαλιάζει τον προσφυγικό ελληνισμό και μαζί του να πορεύεται στο μέλλον. Εκατό χρόνια μετά, ειδικοί και κοινό καλούνται να κρίνουν, να εκτιμήσουν και να τιμήσουν όσα έγιναν και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το έργο των πρώτων αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που έζησαν στην πόλη ως στρατευμένοι στο ανατολικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτός από τα αρχαιολογικά αντικείμενα της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης οι εκθεσιακές ενότητες περιλαμβάνουν αυθεντικά έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο της ΙΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Αρχείο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, το Αρχείο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το αρχείο Χάρη Γιακουμή Editions Kalli-mages, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το αρχείο Δημήτρη Μαυρίδη, τη συλλογή Alexandre Farnoux, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, το Imperial War Museum του Λονδίνου και το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, πίνακες ζωγραφικής από την Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αντικείμενα από τη Συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου, επιλεγμένα αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Το Πανόραμα του Αιώνα» (σκηνοθεσία Φώτος Λαμπρινός – Λέων Λοΐσιος, παραγωγή ΕΡΤ).

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση