Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενισχύουν την πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν – το αργότερο έως το 2015 – από τα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ, τα οποία, όπως και τα Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, αναμένονται να εκτελεστούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης μνημείων και αναδιαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων.

Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι του Αιγαίου. Ο λόγος για: Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο, το αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία, το αρχαίο θέατρο της Μήλου, τον ναό Αγίου Γεωργίου στα Ψαρά, το αρχαιολογικό μουσείο της Κω, καθώς και ένα αρχαίο οικισμό στο Αγαθονήσι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου (που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) ανέρχεται σε 24,4 εκατ. ευρώ. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης (2,8 εκατ. ευρώ), η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου – Βιβλιοθήκης «Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ» (2 εκατ. ευρώ) και η αποκατάσταση των μνημείων στο Κάστρο της Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο. Στα έργα συμπεριλαμβάνεται και αυτό της προστασίας και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Κλοπεδής Λέσβου (1,2 εκατ. ευρώ).

Στο Νότιο Αιγαίο, τα αρχαιολογικά έργα που θα γίνουν θα απορροφήσουν περίπου 31 εκατ. ευρώ. Ο αρχαιολογικός περίπατος και η επανέκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω (4,3 εκατ. ευρώ), η συντήρηση των υποδομών και η οργάνωση της έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Σύμης (2 εκατ. ευρώ), η στερέωση και η ανάδειξη του αρχαίου οικισμού και των μεσαιωνικών μνημείων στη Χάλκη (1,1 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση και η διαμόρφωση της Ακρόπολης Παλαιοκάστρου Μεγίστης και του αρχαίου οχυρού της Ρω (700.000 ευρώ), καθώς και πολλά έργα στη Ρόδο, στη Σύρο, στη Σίκινο, στην Κέα, στη Δήλο, στην Τήνο, στην Πάτμο, στη Σύμη και στο Καστελόριζο είναι μερικά από αυτά που πρόκειται να τεθούν προς υλοποίηση.

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου (800.000 ευρώ), καθώς και η ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου (5,5 εκατ. ευρώ) είναι έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο νησί. Στη Λήμνο αναμένεται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το διατηρητέο χαμάμ στη Μήθυμνα (1 εκατ. ευρώ), το διατηρητέο κτίριο στη Μύρινα (πρώην οικία Σαχτούρη, 600.000 ευρώ), καθώς και ο Άγιος Γεώργιος στο Ρεπανίδι του Μούδρου (880.000 ευρώ). Στη Χίο θα στερεωθεί τμήμα του τείχους του Φρουρίου (2 εκατ. ευρώ), καθώς και του μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού (600.000 ευρώ).

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση