Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Συντήρηση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω. Το Σάββατο 15/12/2012 βρέθηκε στο νησί ο κ. Νίκος Ζαρίφης, υπεύθυνος του τμήματος μελετών και έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, ο οποίος και μας ξενάγησε στους χώρους του μουσείου.

«Έχουμε ένα κτίριο 80 χρόνων, οπότε έχει όλες τις φθορές του χρόνου που πέρασε, τις οποίες έπρεπε να επισκευάσουμε» μας είπε ο κ. Ζαρίφης, σημειώνοντας πως, εκτός από τη συντήρηση που γίνεται για την ενίσχυση στον οπλισμό του κτιρίου, θα κατασκευαστεί ένα νέο εσωτερικό κλιμακοστάσιο για την επικοινωνία του υπογείου με τον όροφο του μουσείου και επίσης ένα ασανσέρ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, εργασίες γίνονται στο υπόγειο (στο υπάρχει το αρχαίο τείχος το οποίο θα αναδειχθεί) και τον πρώτο όροφο του κτιρίου (με καταπληκτική θέα στην πόλη της Κω), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι.

«Πιστεύω ότι θα δοθεί νέα ζωή σ’ αυτό το κτίριο όταν ολοκληρωθεί, γιατί θα είναι και το ίδιο το κτίριο μουσείο, και εκεί είναι ένα θέμα ευαίσθητο, δηλαδή, η καινούργια έκθεση που θα μπει να είναι σε αρμονική σχέση με το υπάρχον κτίριο.

Να αναδειχθεί και το κτίριο και τα εκθέματα. Οι εκθεσιακοί χώροι διπλασιάζονται και με μία καινούργια αντίληψη εκθέσεως» τόνισε ο κ. Ζαρίφης.

Να σημειώσουμε ότι, τα εκθέματα που θα μπορεί να δει ο επισκέπτης του θα διπλασιαστούν (ίσως και περισσότερο), σε σχέση με αυτά που έβλεπε μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στα ψηφιδωτά της Κω, τα οποία βρίσκονται στο μουσείο της Ρόδου, μας είπε ότι «δεν έχει προβλεφθεί χώρος γιατί δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάποια ειδική μέριμνα για να έρθουν εδώ» και πρόσθεσε ότι, είναι θέμα της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αν θα επιστρέψουν στην Κω. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Μουσείο της Κω θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό της Κω το Μάρτιο του 2014 αν όλα πάνε καλά και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τα χρήματα που θα δοθούν συνολικά για την συντήρησή του (το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ), είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ (750 χιλ. ευρώ για τις οικοδομικές εργασίες και 1,5 εκ. ευρώ για τη συσκευασία των αρχαιοτήτων και την επανέκθεσή τους).

Καταλήγοντας ο κ. Ζαρίφης τόνισε ότι, «με την ολοκλήρωση των έργων στο μουσείο, αλλά και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η Κως θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης επισκεπτών που δεν θα θέλουν να δουν μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά θα θέλουν να μάθουν για την ιστορία αυτού του τόπου».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση