Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σίφνος: Ένας γάμος που τα είχε όλα στο 8ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Τοποθεσία: Σίφνος Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ένα από τα ωραιότερα δρώμενα που πλαισιώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στην Σίφνο,είναι αναμφίβολα η αναβίωση του παραδοσιακού κυκλαδίτικου γάμου μια ημέρα πριν τη λήξη του Φεστιβάλ, όπου «παντρεύονται» έθιμα και παραδόσεις. Ένα μαγευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο έκαναν όσες και όσοι ακολούθησαν την εκτύλιξη του δρώμενου στα σοκάκια και στις αυλές της πανέμορφης Σίφνου στο 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας.

Ο παραδοσιακός αυτός γάμος τα είχε όλα! Εκτός από νύφη, γαμπρό και κουμπάρους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος ,αλλά και κασέλες με προικιά, συνοδευόταν από ζωντανή νησιώτικη μουσική, παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και καλεσμένους όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και αστείρευτο κέφι! Ο Γαμπρός από την Αστυπάλαια, η νύφη από την Σίφνο, η κουμπάρα από την Σαντορίνη και ο κουμπάρος από το Μελίκη Μακεδονίας.

Αυτό το ζωντάνεμα της γαμήλιας παράδοσης των Κυκλάδων σε κάθε της λεπτομέρεια είχε μακρά διάρκεια και πολλή πεζοπορία για τους πολλούς θεατές που τον ακολούθησαν. Η αναπαράσταση του γάμου ξεκίνησε από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νικόλαου Τσελεμεντέ, διήλθε μέσα από τα σοκάκια της Απολλωνίας και κατέληξε στον Αρτεμώνα. Εκεί χόρεψαν όλοι μαζί ενώ το γλέντι συνεχίστηκε με παραδοσιακά συγκροτήματα. Αρχικά τον χορό έσυρε ο Πολιτιστικός σύλλογος Σίφνου με το παιδικό τους τμήμα, αμέσως μετά ακολούθησε το Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων, η Αστυπάλαια με χορούς από τα Δωδεκάνησα,στην συνέχεια τν σκυτάλη της παράδοσης πήρε ο Λαογραφικός ΌμιλοςΜελίκης χορεύοντας χορούς απο την Μακεδόνία.

Εντυπωσιακή ήταν και η συνέχεια με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου να χορεύει χορούς από τα Επτάνησα και τους Κιμωλιστές από την Κίμωλο κυκλαδίτικα. Την εκδήλωση έκλεισε ο Χορευτικόςόµιλος Φοιτητών, Χ.Ο.Φ με Κρητικούς χορούς. Το parianostypos.gr και το cyclades24.gr ένωσαν για δεύτερη χρονιά τις δυνάμεις τους και συνέχισαν την πρωτοποριακή συνεργασία με αφορμή την κάλυψη ενός σημαντικού πανκυκλαδικού πολιτιστικού γεγονότος. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σας παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο πραγματικά όμορφο δρώμενο του παραδοσιακού γάμου καταγράφοντας τις καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.

Πηγή:

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση