Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ρώσοι εικαστικοί και κεραμίστες εμπνέονται από την Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Παρουσιάζουν έκθεση με έργα τους από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Βρίσκονται στην περιοχή μας στα πλαίσια μιας φιλελληνικής καμπάνιας καλλιτεχνών που έχει σύνθημα «Στηρίζουμε την Ελλάδα».

Ενθουσιασμένοι από την πρώτη γνωριμία με την περιοχή της Θράκης δηλώνουν οι Ρώσοι εικαστικοί και κεραμίστες που με δικά τους έξοδα αγαπώντας το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό ήρθαν να συμπαρασταθούν τον ελληνικό λαό στις μέρες της κρίσης με το σύνθημα «Στηρίζουμε την Ελλάδα». Οι καλλιτέχνες την Κυριακή φιλοξενήθηκαν από το «Χρόνο» ενώ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν πολλά στοιχεία της τρέχουσας πραγματικότητας, να γευθούν παραδοσιακά θρακιώτικα εδέσματα που ετοιμάστηκαν ειδικά για αυτούς, αλλά και να ζωγραφίσουν με θέμα την περιοχή της Μαρώνειας και τα τοπία της με αγριεμένη την θάλασσα, με υπέροχους χρωματισμούς, με εκτυφλωτικά πορτοκαλιά ηλιοβασιλέματα που αποδείκνυαν την απόλυτη ομορφιά της φύσης. Οι ίδιοι περπάτησαν στην παραλία των Καγκελών, κάποιοι πιο τολμηροί παρά το κύμα και το κρύο παρασυρμένοι από την λιακάδα, κολύμπησαν, αλλά όλοι τους έστησαν τα καβαλέτα για να κρατήσουν την ομορφιά των τοπίων που ξεδιπλωνόταν μπροστά τους.

Όλοι δοκίμασαν ούζο και τσίπουρο της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκη, γεύθηκαν το κρασί «Κίκονες» που παράγεται σε αμπελώνες της περιοχής από την Μελίνα Τάσου και πληροφορήθηκαν την ιστορία του χώρου της Μαρώνειας από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα κρατώντας σημειώσεις, ενώ δοκίμασαν χταπόδι και καλαμάρια αλλά και την κλασσική ψαρόσουπα με σκορπιούς που έφερε το καΐκι «Μάρων». Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για ένα πλήρη οδηγό αλλά και για υλικό της περιοχής μας που θα αναζητούσαν σε βιβλιοπωλεία. Άκουσαν εκλεκτή ελληνική μουσική, ορχηστρική, σύγχρονη, αλλά και παραδοσιακά κομμάτια της Θράκης ενώ έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις όπως είπαν στην μεταφράστριά μας κ. Ναταλία, από την φιλοξενία που έζησαν από την οικογένεια του «Χ» που προσπάθησε να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία τους.

Ο Βαλερί Μοροζόφ μας δείχνει το έργο του με θέμα τους όγκους από κοκκινόχωμα που υπάρχουν στο φόντο του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους που ζωγράφισε στην ακτή, ενώ ο Γιούρι Κόζακ θέλει να δει μια αιωνόβια ελιά στην πραγματικότητα. «Μέχρι τώρα την φαντάζομαι» θα πει. Ο Γιούρι Καπούστιν δημιουργεί την δική του έμπνευση σε καμβά. Μας μιλούν για τον τόπο τους. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες, μπαίνουν στο face book και μας δείχνουν φωτογραφικό υλικό από την ζωή και το έργο τους στην Μόσχα. Τελικά οι άνθρωποι δεν έχουν διαφορές, με καλές προθέσεις αναπτύσσουν την δική τους αμφίδρομη επικοινωνία ενώ με τον σύλλογο Αθηνίωνα των δικών μας ντόπιων καλλιτεχνών, αναζητούν την κοινή συνισταμένη για την δική τους καλλιτεχνική συνέργεια. Ανάμεσά τους και μια φιλόλογος δημοσιογράφος. «Είμαστε κολέγκα, συνάδελφοι» μας λέει χαμογελαστή και προτίθεται με την επιστροφή τους να μας γράψει ένα ρεπορτάζ με την δική τους ματιά των πραγμάτων όπως τα ζουν στην ακριτική Θράκη, μια άγνωστη εν πολλοί γωνιά της Ελλάδας που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η θάλασσα είναι το στοιχείο που τους μαγνητίζει αφού εκεί έχουν μόνο ποτάμια, τον γνωστό πλωτό Βόλγα που προσφέρει κρουαζιέρες μέχρι την Αγία Πετρούπολη κλπ..

ΕΚΘΕΣΗ ΡΩΣΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι 13 Ρώσοι εικαστικοί θα εκθέσουν τα έργα τους στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της φιλελληνικής καμπάνιας με σύνθημα «Στηρίζουμε με Τέχνη την Ελλάδα» 13 Ρώσοι εικαστικοί καλλιτέχνες της Ακαδημίας Καλλιτεχνών Μόσχας εκθέτουν τα έργα τους στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, σε μια έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 στις 20:00 και η έκθεση που είναι ανοιχτή για το κοινό θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2012. Πρόκειται για διακεκριμένους Ρώσους καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά στην Θράκη, εκφράζοντας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μέσα από την Τέχνη. Μαζί τους εκθέτουν πέντε εικαστικοί καλλιτέχνες από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», με έργα κεραμικής και ζωγραφικής. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και ο Σύλλογος «Αθηνίων». Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά και Σαββατοκύριακα 18:00 – 21:00. Όπως μαθαίνουμε η έκθεση ζωγραφικής μετά την Κομοτηνή θα μεταφερθεί από 31 Οκτωβρίου έως και 14 Νοεμβρίου στην γειτονική Αλεξανδρούπολη.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση