Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Οινούσσες : Ένα μικρό νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση

Τοποθεσία: Οινούσσες Νομός: ΧΙΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, με μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο το ομώνυμο νησί, βρίσκεται ανάμεσα στη Χίο και στη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας. Ο μοναδικός φυσικός του πλούτος ανέδειξε όλο το σύμπλεγμα σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Ο ταξιδιώτης που θα έρθει στις Οινούσσες εύκολα θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο νησί της «ναυτοσύνης», όπως το αποκαλούν οι Οινουσσιώτες.

Μια γοργόνα καλωσορίζει τους επισκέπτες του νησιού, ως ακούραστος συνταξιδιώτης του Έλληνα ναυτικού. Η περιήγηση στο εσωτερικό των Οινουσσών μοιάζει με επίσκεψη σε ένα ανοιχτό μουσείο ναυτικής παράδοσης. Στην πλατεία της Ναυτοσύνης συναντάμε το Μνημείο του Αφανούς Ναύτη, το Ναυτικό Μουσείο και τα Ναυτικά Εκπαιδευτήρια.

Οι θρύλοι και οι παραδόσεις του ένδοξου παρελθόντος είναι ακόμη ζωντανοί στο νησί, ενώ ο πλούτος που απέκτησαν οι κάτοικοι λόγω της σημαντικής ναυτικής τους δραστηριότητας αντανακλάται μέχρι σήμερα στα αρχοντικά καπετανόσπιτα. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία των μεγάλων καραβιών του καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το Ναυτικό Μουσείο, το πρώτο μάλιστα Περιφερειακό Ναυτικό Μουσείο της χώρας, είναι ένα αληθινό κόσμημα. Μέσα στους άριστα διαμορφωμένους χώρους του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδεύσει στις εποχές όπου τα οινουσσιακά ιστιοφόρα όργωναν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και οι άξιοι καπετάνιοι τους μεγαλουργούσαν στο εμπόριο και στη ναυτιλία.

Μια αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων κοσμεί τους χώρους του. Στη γραφική πόλη Οινούσσα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο στη νότια πλευρά του νησιού, θα θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά των καπεταναίων, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τα λαϊκά σπιτάκια της προκυμαίας, και θα περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τις καταπράσινες δεντροστοιχίες.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το καμάρι των κατοίκων του νησιού, στολισμένη με αφιερώματα και αναθήματα. Εκεί φυλάσσονται μάλιστα και λείψανα του Αγίου. Μικρές δαντελωτές παραλίες ανάμεσα σε σκίνους και συκιές, κατάλληλες για παιδιά, θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα και φυσικά για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Επισκεφθείτε το νησί το καλοκαίρι και διασκεδάστε σε ένα από τα ατέλειωτα πανηγύρια που διοργανώνονται με αφορμή τις εορτές των αγίων, αφού ο καθένας τιμάται με το δικό του ξωκλήσι!

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση