Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2012

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το περιοδικό «Archaeology» δημοσίευσε τη λίστα με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2012, χρονιά που – όπως αποδείχθηκε – ήταν πλούσια σε ευρήματα.

Οι δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις από τις ανασκαφές του έτους που τελειώνει είναι οι εξής:

– Οι εντυπωσιακές κόκκινες μάσκες των Μάγια, ύψους 1,5 μέτρου, που κοσμούσαν έναν ναό στην κορυφή της πυραμίδας Ελ Ντιάμπλο. Χρονολογούνται μεταξύ 350 και 400 μ.Χ. και βρέθηκαν στην πόλη Ελ Ζοτζ στη Γουατεμάλα. Οι μάσκες απεικονίζουν τον πλανήτη Ήλιο σε διάφορες φάσεις στον ουρανό αλλά και άλλους πλανήτες, όπως η Αφροδίτη.

– Ένα οδοντωτό ξύλινο ραβδί 24.000 ετών, που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και υποτίθεται πως περιέχει το αρχαιότερο δηλητήριο του κόσμου. Πιθανώς να χρησιμοποιούταν για την προσθήκη δηλητηρίου σε βέλη.

– Το θυσιαστήριο των Αζτέκων στον ναό του Τέμπλο Μαγιόρ στο Μεξικό.

– Ένας θησαυρός από χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, που ανακαλύφθηκε μέσα σε λάκκο στην αυλή ενός αρχαίου κτηρίου στην περιοχή Kiryat Gat, στο Νότιο Ισραήλ.

– Η ανακάλυψη ότι οι Νεάντερνταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά, η οποία προέκυψε από αναλύσεις που έγιναν σε δόντια πέντε εκπροσώπων του είδους.

– Η χάραξη ενός γυναικείου γενετικού οργάνου στον βράχο του σπηλαίου Αμπρί Καστανέ στη Γαλλία. Ένα από τα πρώτα δείγματα βραχογραφίας στην Ευρώπη, ηλικίας περίπου 37.000 ετών.

– Αγγεία που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Xianrendong, στην επαρχία Jiangxi της Νοτιανατολικής Κίνας, τα οποία αποτελούν δείγμα της αρχαιότερης κεραμικής, με παρελθόν σχεδόν 20.000 ετών.

– Ένα από τα σπάνια δείγματα σκόπιμης μουμιοποίησης στην Ευρώπη που βρέθηκε στο Νότιο Γιουίστ (στο βρετανικό σύμπλεγμα των Εβρίδων νήσων) και χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 3.000 ετών, που συνιστά ωστόσο μεγάλο μυστήριο, αφού τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα αποτελούνταν από διαφορετικά μέλη άλλων σκελετών, κάποια μάλιστα παλαιότερα από τα άλλα.

– 75 αρχαία καρφιά από τις σόλες σανδαλιών σε περιοχή της πόλης Χεμερσκέιλ στη Νοτιοδυτική Γερμανία οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου του 50 π.Χ., την περίοδο, δηλαδή, που ο Καίσαρας μαχόταν ενάντια στους Γαλάτες.

– Το ξύλινο τελετουργικό πλοίο του 2950 π.Χ., το οποίο είναι και το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση