Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο προϊστορικός ιππέας και η Τέχνη της Γης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εναν ιππέα ζωγράφισαν πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά της Αλιστράτης Σερρών, μία βραχογραφία δηλαδή, όπως έχει επικρατήσει να λέμε σήμερα αυτά τα χαράγματα των σπηλαίων.

Και τώρα μία ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την αναπαράγει στην πλαγιά απέναντι από το σπήλαιο ως έκφραση της σύγχρονης τέχνης αλλά και ως φόρο τιμής στους καλλιτέχνες των σπηλαίων. Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στην κατηγορία της Τέχνης της Γης, Land Art, όπως είναι γνωστή παγκοσμίως, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούλιο και αφού βιντεοσκοπήθηκε, παρουσιάζεται την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Μαζί παρουσιάζονται και επτά έργα ισάριθμων καλλιτεχνών της Land Art ενώ ερευνητικά κέντρα προϊστορικών βραχογραφιών της Πορτογαλίας πρόσθεσαν στην έκθεση ψηφιακό υλικό από το άλλο άκρο της Μεσογείου. Τίτλος της είναι «Ιππέας-Αστερισμός Ιππέα. Προϊστορικές και Σύγχρονες παρεμβάσεις στο Τοπίο. Βραχογραφίες και Τέχνη της Γης».

Στο φαράγγι του Αγγίτη βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, τον ιππέα του οποίου τα μέλη της ομάδας απέδωσαν σε γιγαντιαία κλίμακα, δημιουργώντας το στο έδαφος με πέτρες. Ανάμεσά τους εξάλλου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκές διατάξεις, έτσι ώστε ο νέος πλέον ιππέας, να φωτίζεται και τη νύχτα σαν ένας γήινος αστερισμός.

Η δράση αυτή όμως έχει κι άλλη συνέχεια καθώς το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης αναγνωρίζοντας στις εικαστικές χειρονομίες της Land Art πανάρχαιο τελετουργικό υπόβαθρο και στο αφαιρετικό σχήμα του προϊστορικού ιππέα ένα μοτίβο οικείο το οποίο επαναλαμβάνεται στα καλλιτεχνήματα της λαϊκής τέχνης, τοποθέτησε ένα αντίγραφό του στον τοίχο της αυλής του Μουσείου. Και από τη θέση αυτή καλεί τους επισκέπτες του, ιδιαίτερα τους μαθητές να συναντήσουν τον χαράκτη της Εποχής του Χαλκού και τους σύγχρονους καλλιτέχνες σχεδιάζοντας δικούς τους ιππείς.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σχολικός Άτλας με φωτογραφίες ξένων ηθοποιών με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές (Photos)

Οι Monica Bellucci, Catherine Zeta Jones & Liv Tyler με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες σε Σχολικό Άτλα