Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο μεθυστικός Αριούσιος οίνος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

“Νέκταρ των θεών” το αποκάλεσαν οι ποιητές, “ομηρικό κρασί” το ονόμασαν οι περιηγητές στη νεότερη εποχή, οι Ρωμαίοι, μαζί με τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, «μετέλαβον» και του Αριούσιου οίνου, η φήμη του εξακολούθησε στη βυζαντινή περίοδο και στην Ιατρική αξιοποιήθηκε ως αποτελεσματικό φάρμακο. Γευτείτε κι εσείς τα μεθυστικά αρώματα και γεύση του χιώτικου Αριούσιου οίνου.

Ιστορία: Κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί, ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα. Πρώτος και με μεγάλη ακρίβεια ορίζει την περιοχή της Αριουσίας ο γεωγράφος Στράβων. Αυτός την τοποθετεί μεταξύ του όρους Πελινναίου και της «Μελαίνης άκρης». Με τα δεδομένα αυτά η Αριουσία απλώνεται σε μια περιοχή της ΒΔ Χίου, όπου δεσπόζει το όρος της Αμανής, η οποία και κατά τους νεότερους χρόνους, υπήρξε οινοφόρος, με παραγωγή εξαίρετης ποιότητας κρασιού, ιδιαίτερα της περιοχής των Κουρουνίων.

Όραμα: Το όραμα των ανθρώπων που δημιούργησαν την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από περίπου 8 χρόνια, με την καλλιέργεια των αμπελώνων και τη δημιουργία των οινοποιητικών εγκαταστάσεων της εταιρείας που εγκαινιάσθηκαν τον Αύγουστο του 2009. Οι μέτοχοί της και όλοι όσοι με πάθος στηρίζουν την προσπάθεια να αναβιώσει η καλλιέργεια της αμπέλου στην Αμανή, φιλοδοξούν να επαναφέρουν τη φήμη του Χιώτικου κρασιού στο προσκήνιο, ζωντανεύοντας το μύθο της Αριουσίας Γης.

Αμπέλια

Καλλιέργεια: Στα 80 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, που απλώνονται στις πλαγιές του όρους της Αμανής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς, καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά, καθώς και οι εξαιρετικές αιγαιοπελαγίτικες Αθύρι και Ασύρτικο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με την ευκαιρία της ίδρυσης του οινοποιείου, περίπου 300 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται στις γύρω περιοχές, από ιδιώτες καλλιεργητές και με παροχή τεχνογνωσίας από την εταιρεία.

Εγρηγόρος

Οινοποιείο: Το Οινοποιείο της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται στη θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου στη Β.Δ. Χίο, περίπου 59χλμ από την πόλη της Χίου και είναι κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008. Η δυναμικότητα του σήμερα είναι 150 τόνοι κρασιού και η δυνατότητα του είναι για 300 τόνους.

Χώρος που φυλλάσονται τα κρασιά

Είναι κατασκευασμένο με σύγχρονο τρόπο αντίληψης, σε τρία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου παλαίωσης. Διαθέτει ολοκληρωμένο και σύγχρονο εργαστήριο αναλύσεων κρασιού και είναι πιστοποιημένο με HACCP – ISO. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατέβει στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια και να δει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και αντικειμένων που έχουν σχέση με το κρασί. Είναι επισκέψιμο σε όλους τους παραγωγικούς χώρους όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, καθημερινά.

Χώρος υποδοχής

Χώρος γεύσης: Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί η αίθουσα γευσιγνωσίας και οινογνωσίας «Αριουσία Χώρα». Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθεί τα κρασιά μας σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές και να απολαύσει, τις απογευματινές ώρες, ένα ποτήρι κρασί, τον καφέ ή και το γλυκό του, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, καθώς μπροστά του απλώνεται η εξαιρετική θέα του τοπίου της Β.Δ. Χίου.

Είσοδος

ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.

Θέση Σοφού, Εγρηγόρος 82103, Χίος

τηλ. 6974810123, 6947370372, 6973333476

fax 22710.23454

www.ariousios.gr – [email protected]

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση