Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο Άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων, που χαρίζει “καλή λευτεριά” στον τοκετό

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Painting is Her First Born, by Robert Reid, 1888.πίνακας με θέμα: “η πρώτη της γέννα”Του Αγίου Ελευθερίου σήμερα (εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου) προστάτη των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει “καλή λευτεριά”. Μαρτύρησε τον 2ο αιώνα επί αυτοκράτορα Αδριανού. Έχοντας λάβει χριστιανική ανατροφή από την μητέρα του Ανθία (η οποία είχε κατηχηθεί από τον Απόστολο Παύλο και με την οποία συνεορτάζει ο Άγιος), στα 15 χρόνια του χειροτονήθηκε διάκονος και στα 20 χρόνια του Επίσκοπος Ιλλυρικού και έκανε ιεραποστολικό έργο. Αργότερα συνελήφθη, διακήρυξε την πίστη του και βασανίσθηκε πολλαπλά (ρίχθηκε ακόμα και στα θηρία στην αρένα, που όμως δεν τον άγγιξαν), προτού αποκεφαλισθεί.

Ο Ελευθέριος ελευθερώνει τους φυλακισμένους, αλλά και τις έγκυες. Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. “Αϊ-Λευτέρη, λευτέρωσέ με” απευθύνονται στον Άγιο προστάτη και ποτέ τη μέρα της γιορτής του δεν πιάνουν βελόνα στα χέρια τους. Θεωρείται ο προστάτης του τοκετού. Στη Θράκη οι έγκυες τιμούν ιδιαιτέρως τον Άγιο Ελευθέριο. Μαζί με τον Άγιο τιμούν, πολλές φορές, την ανύπαρκτη «αγία» Λεχούσα (Ελεούσα;) και τον επίσης ανύπαρκτο «άγιο» Αύκουλα. Στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες λένε: «Αϊ Λευτέρη μ’λευτερώσει την, Αϊ μου Αύκουλα αυκόλυνέ την». Σε πολλά μέρη, όπως στη Λέσβο, δεν είναι μόνο οι έγκυες που τάζουν άρτους στον Άγιο, αλλά παλαιότερα και οι μαμές, για να τους “βγαίνουν καλά οι γέννες”.

Πίνακας με θέμα: “η πρώτη της γέννα” Painting is Her First Born, by Robert Reid, 1888.πίνακας με θέμα: “η πρώτη της γέννα”

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση