Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Nομίσματα από την Αρχαία Ελλάδα έως το Βυζάντιο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Είκοσι αιώνες ιστορίας, καλύπτει η έκθεση «Wοrds and coins: From Ancient Greece to Byzantium («Λέξεις και Νομίσματα: Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο»), που διοργανώνει αυτές τις ημέρες, το Ίδρυμα Martin Bodmer στη Γενεύη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Είναι εμπλουτισμένη με υλικό από τη Νομισματική Συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου με τη μορφή δανείου προς το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση προσκαλεί σε ένα ταξίδι μέσα στο χώρο και το χρόνο, παροτρύνουν τους επισκέπτες οι διοργανωτές. Τα νομίσματα που εκτίθενται καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. -από την «ανακάλυψη» της δημοκρατίας στην Ελλάδα, έως τη δόξα και την πτώση του Βυζαντίου.

Στόχος της, «είναι να αναδείξει και να συσχετίσει ιστορίες και μηνύματα μέσα από κείμενα και νομίσματα. Τόσο οι λέξεις, όσο και τα νομίσματα ανταλλάσσονται: οι λέξεις ενισχύοντας τις πνευματικές ικανότητες του ανθρώπινου νου και τα νομίσματα, διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες της ανθρώπινης εφευρετικότητας».

Την έκθεση επιμελείται η Βασιλική Πέννα, επιμελήτρια της νομισματικής συλλογής του ΚΙΚΠΕ, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Συλβιάν Mεσερλί, υποδιευθύντρια του ιδρύματος Martin Bodmer.

«Μέσα σε έναν διεθνή καταιγισμό από εκθεσιακά γεγονότα, που συναγωνίζονται να ξεπεράσουν τις κλίμακες των προσφερόμενων μέτρων» αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς στον συνοδευτικό κατάλογο, «η έκθεση της Fondation Bodmer αντιπροτείνει ένα υπόδειγμα άλλης τάξεως. Με μια ηθελημένη αδιαφορία της για τα ποσοτικά μεγέθη και την πρόκληση παροδικών εντυπωσιασμών, με σταθμά από κατηγορίες ιδεών διαφορετικής ποιότητας, με την κινητοποίηση της πνευματικής εγρήγορσης και την ανάδειξη του ήθους ξεχασμένων αξιών.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου 2013.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση