Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μερικές μέρες ακόμη θα έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να θαυμάσουν τη μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι πριγκίπισσες της Μεσογείου».

Παρά την τεράστια επιτυχία δεν μπορεί να δοθεί κι άλλη παράταση και η αυλαία θα πέσει στις 8 Μαΐου. Στα σχέδια, πάντως, είναι να ταξιδέψει και στο εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον η Σουηδία και η Κωνσταντινούπολη.

Εκείνες τις ημέρες, ο διευθυντής του μουσείου καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, που συνέλαβε και υλοποίησε την εξαιρετική αυτή έκθεση, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για μια διάλεξη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η διάλεξη, με τίτλο «Ελεύθερνα στην Κρήτη: Μια ομηρική νεκρόπολη αποκαλύπτεται», θα δοθεί στις 10 του μηνός και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ετήσιων διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου, στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή.

Και μετά τις «Πριγκίπισσες» τι; «Ξαναπηγαίνουμε στην τριλογία που ξεκίνησε με την έκθεση ”Ερως: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα”» σημειώνει ο καθηγητής. «Θα συνεχιστεί με άλλα δύο πανανθρώπινα θέματα, την Υγεία και τον Θάνατο. Η ”Ιασις” θα έχει υπότιτλο ”Υγεία, Ασθένεια, Θεραπεία στην αρχαιότητα από τον Ομηρο ως τον Γαληνό”. Την προγραμματίζουμε για το 2014. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει στο Ιδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, ενδεχομένως και εδώ, η έκθεση για το επέκεινα, δηλαδή τον θάνατο», αναφέρει.

Η έκθεση για την Υγεία θα περιλαμβάνει τον τρόπο που γινόταν η πρόσληψη της ασθένειας και της θεραπείας στις διάφορες περιόδους, τους γιατρούς της αρχαιότητας, τα Ασκληπιεία, τους τρόπους θεραπείας, τα φάρμακα, «ακόμα και το αν υπήρχαν φακελάκια. Σε εποχές κρίσεων πρέπει να φροντίζεις ώστε τα θέματά σου να απασχολούν τον άνθρωπο. Ακόμα και απαισιόδοξο να είναι ένα θέμα, μπορεί να αγγίξει τον κόσμο. Πιστεύω ότι η Υγεία και ο Θάνατος συγκαταλέγονται σε αυτά».

Ο κ. Σταμπολίδης, εραστής της ποίησης, έχει σχέδια και για το Ετος Καβάφη. Το ερχόμενο φθινόπωρο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα λειτουργήσει η έκθεση «Ιδανικές Μορφές κι Αγαπημένες» (παραλλαγή του στίχου του ποιητή). Ποιήματα του Καβάφη με αναφορές στην αρχαιότητα θα «συνδιαλέγονται» με εκθέματα. Ο Καβάφης, εξάλλου, είχε γράψει πολλά έργα για την αρχαιότητα, ιδιαίτερα για την ελληνιστική εποχή, εποχή κρίσης, στην οποία είχε αδυναμία.

Της Αγγελικής Κώττη

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση