Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Μεσόγειος: Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα»

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με έξι αρχαία έργα κι ένα εκμαγείο πρόκειται να συμμετέχει η Ελλάδα στην έκθεση «Μεσόγειος. Από τις μεγάλες πόλεις του χθες, στους ανθρώπους του σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία, από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 18 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τη χρονιά που έρχεται.

Τα εκθέματα που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γαλλική πόλη –μετά και από τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- προέρχονται από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Ο λόγος για τέσσερα όστρακα του 5ου αι. π. Χ., δύο χάλκινες δικαστικές ψήφους του 4ου αι. π. Χ. κι ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ναυτικών σχέσεων μεταξύ των Μεσογειακών Πολιτισμών. Η περιήγηση των επισκεπτών στις θεματικές ενότητες γίνεται με τη βοήθεια ενός επινοημένου, σύγχρονου Οδυσσέα, ο οποίος ταξιδεύει σε διάφορα λιμάνια – σταθμούς μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Αρχίζοντας από την Τροία και συνεχίζοντας στην Τύρο και την Καρχηδόνα, ο ξακουστός ήρωας των θαλασσών ταξιδεύει με ένα καραβάκι και η περιπλάνηση του γίνεται οδηγός για την άντληση πληροφοριών για τις πόλεις – λιμάνια στις οποίες παραπέμπουν τα εκθέματα της έκθεσης. Μετά από το «πέρασμα» σε διάφορες ενότητες και με τη βοήθεια σχετικών βίντεο, ο επισκέπτης καταλήγει στην τελευταία ενότητα, όπου του παρουσιάζεται η ξενάγηση στη Βενετία της περιόδου από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα, στη Γένοβα του 16ου αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στο Αλγέρι, στην Τύνιδα και την Τρίπολη του 16ου και 17ου αιώνα και τη Μασσαλία του 19ου αιώνα .

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση