Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η Ελλάδα πηγή έμπνευσης για τον Ελβετό φωτογράφο Charles Weber

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Με δύναμη από την Ελβετία» καταφτάνει ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της χώρας, που δεν έχει κρύψει ποτέ την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα.

Το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί τον Charles Weber, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει στη χώρα μας. Τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 29 Ιανουαρίου είναι «Τα Ελληνικά – The Greek Series».

Η σχέση του Ελβετού δημιουργού με τη χώρα μας κρατάει πάνω από τρεις δεκαετίες, από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και την αγάπησε, μέχρι σήμερα που ζει και εργάζεται με τη σύζυγό του Kira, στο χωριό Άγιος Σύλλας, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη έρχεται να δείξει τη φωτογραφική του διαδρομή στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, μέσα από 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Άνθρωποι και μηχανές, Άγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία. Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα.

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης: «Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις φαινομενικά ασύνδετες επτά ενότητες των φωτογραφιών του Charles Weber, είναι βέβαια η Ελλάδα. Είναι όμως και η ανάγκη του να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Charles Weber μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της».

Ο Charles Weber γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτοδημοσιογραφία.

Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Gamma του Παρισίου και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εργάστηκε ως Λέκτορας Φωτογραφίας στο Κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές Ευρωπαϊκές διακρίσεις και εκτίθεται ανά τον κόσμο, από το 1974.

Λεπτομέρειες έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιανουαρίου 2013 –29 Μαρτίου 2013

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00 Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση