Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η έκδοση για την αποστολή του Μοριά : Εργο-επίτευγμα σε έναν τόμο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα, ο πολυσυλλεκτικός τόμος «Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838», με χορηγό την εταιρεία Μορέας Α.Ε., παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο βιβλιοπωλείο Μέλισσα με ομιλητές τους κυρίους Λεωνίδα Μπόμπολα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μορέας Α.Ε., Αλεξάντρ Φαρνού, διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Γιώργο Τόλια, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, και Γιάννη Σαΐτα, επιστημονικό επιμελητή της έκδοσης. «Το πολύτιμο και τεράστιο σε όγκο επιστημονικό υλικό της γαλλικής αποστολής, παρά την αξία του και την αξιόλογη προσφορά του προς τον τόπο, παρέμεινε έως σήμερα μακριά από το ευρύτερο κοινό της Ελλάδας. Με την παρούσα έκδοση, η ”Μορέας” συμβάλλει στη γνωριμία του κοινού με το χαρτογραφικό υλικό της αποστολής, καθώς και με άλλες μαρτυρίες των μελών της αποστολής», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπόμπολας.

Φιλελληνισμός

Αλεξάντρ Φαρνού, Γιώργος Τόλιας και Γιάννης Σαΐτας στην παρουσίαση της έκδοσης

(Αλεξάντρ Φαρνού, Γιώργος Τόλιας και Γιάννης Σαΐτας στην παρουσίαση της έκδοσης)

Ακριβή στοιχεία για τη χαρτογραφία, την αρχαιολογία, τη γεωλογία, τη ζωολογία και τη βοτανική του ελληνικού χώρου συγκαταλέγονται στην έκδοση, που είναι και η πρώτη μιας σειράς τριών τόμων. Σε μια εποχή δύσκολη, κατά την οποία θεμελιωνόταν το νεοελληνικό κράτος και ήταν αναγκαία μια ολοκληρωμένη καταγραφή της κοινωνίας και του γεωγραφικού του χώρου, η γαλλική αποστολή πέτυχε να ολοκληρώσει ένα έργο-επίτευγμα. «Αν η Γαλλία πραγματοποίησε με το στρατηγικό κι ένα επιστημονικό έργο, δεν είναι ασφαλώς μόνο από μεγαλοψυχία», σχολίασε ο κ. Φαρνού, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα εκπροσωπούσε ένα διπλωματικό και οικονομικό διακύβευμα στη Μεσόγειο και η Γαλλία ήθελε το μερίδιό της.

Ομως η αποστολή του Μοριά, όπως και οι δύο επόμενες, υποδηλώνει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα, με την Ιστορία της. Εναν φιλελληνισμό του οποίου η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών είναι η κληρονόμος και που θέλει να ενσαρκώνει ακόμη και σήμερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζει η Ελλάδα. Η έκδοση είναι ένα θαρραλέο στοίχημα αυτή την περίοδο, αλλά μας θυμίζει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική Παιδεία και τον πολιτισμό».

Στην πολυτελή έκδοση, μεγάλων διαστάσεων, περιλαμβάνεται και ο Ατλαντας με 140 χαρακτικά-απόψεις τοπίων του Προσπέρ Μπασουέ, ζωγράφου και τοπιογράφου της αποστολής.Στην εισαγωγή του στον τόμο, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος «σχεδίασε με αδρές γραμμές τη μεγάλη εικόνα, το πολιτικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό σχήμα εντός του οποίου κινήθηκε η γαλλική αποστολή του Μοριά», είπε ο κ. Τόλιας μιλώντας εκτενώς για τον πρόλογο του βιβλίου, ενώ ο κ. Σαΐτας παρουσίασε αναλυτικά τα βασικά της περιεχόμενα.

«Μέλισσα» : Το βιβλίο «Το έργο της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά 1829-1838» κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση