Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Επιστρέφουν στην Ίμβρο για δουλειά

Τοποθεσία: Ίμβρος Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Ίμβριοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Την επανεγκατάσταση και την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο νησί, έστω και για μερικούς μήνες τον χρόνο, αποτολμούν κάποιοι Ίμβριοι, σε παραγωγική ηλικία, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικονομική κρίση ήταν αυτή που οδήγησε έναν απ’αυτούς, τον Κώστα Γραφιαδέλλη, στην απόφαση να ανοίξει καφέ -ζαχαροπλαστείο στους Αγίους Θεοδώρους, στην Ίμβρο. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε φύγει από το νησί το 1975, σε ηλικία 10 ετών και ήρθε μαζί με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη. Για περίπου 30 χρόνια δεν είχε επιστρέψει ξανά. Το 2003 ξεκίνησε να πηγαίνει για διακοπές και επισκεύασε το σπίτι της γιαγιάς του για να είναι κατοικήσιμο.

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τη δική του οικογένεια και όταν έκλεισε το πρατήριο άρτου που διατηρούσε και το κομμωτήριο της γυναίκας του, πήραν την απόφαση να ανοίξουν μια επιχείρηση στην Ίμβρο. Εδώ και δύο χρόνια, από το Πάσχα μέχρι το φθινόπωρο, δουλεύουν οικογενειακώς, μαζί με τη γυναίκα και τα δυο τους παιδιά, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο που άνοιξαν στο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη, τους Άγιους Θεόδωρους. Το μαγαζί δουλεύει κυρίως με τους τουρίστες που έρχονται από Κωνσταντινούπολη, από Ελλάδα, είναι λιγότεροι και κάνουν διακοπές- κατά κύριο λόγο για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Πέρσι, η κίνηση ήταν λίγο πεσμένη σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά, καθώς λόγω του σεισμού και της πλημμύρας ακυρώθηκαν πολλές εκδρομές.

Ο κ. Γραφιαδέλλης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τις τουρκικές αρχές στην προσπάθειά του να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο νησί, αντίθετα οι υπάλληλοι «ήταν πολύ εξυπηρετικοί» και η γραφειοκρατεία λιγοστή, μια και σε 10 μέρες η διαδικασία για το άνοιγμα της επιχείρησης είχε ολοκληρωθεί. Από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά στην Ίμβρο ήταν ο Παναγιώτης Φυντάνης, ο οποίος επίσης διατηρεί καφέ -ζαχαροπλαστείο στους Αγίους Θεόδωρους.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε κρατήσει την επαφή με το νησί, όπου περνούσε τις διακοπές του εδώ και 25 χρόνια. Μάλιστα, το 1992 παντρεύτηκε εκεί την επίσης Ίμβρια γυναίκα του κι έκαναν και τα βαφτίσια του μικρότερου παιδιού τους στον ίδιο τόπο. Πριν από τρία χρόνια, αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο που περνάει στο νησί και άνοιξε το καφέ -ζαχαροπλαστείο, κίνηση που στέφθηκε από επιτυχία. Για την Ίμβρο είπε ότι το νησί αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ωστόσο έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση