Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ένα μαγευτικό έθιμο κατέλαβε την Θεσσαλονίκη – «Οι δρόμοι του κουδουνιού» για 3η χρονιά

Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εικόνες: Κατερίνα Αλεξάνδρου

Οι κωδωνοφόροι ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο το πρωί της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου μετά τις 11.00πμ και μέσω Λεωφόρου Νίκης, που παρέμεινε κλειστή στη διάρκεια της πομπής, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους όπου έγινε αναπαράσταση δρωμένων.

Ένα μαγευτικό έθιμο κατέλαβε την Θεσσαλονίκη - «Οι δρόμοι του κουδουνιού» για 3η χρονιά

«Οι δρόμοι του Κουδουνιού» φιλοξενούνται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία, ενώ ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει το έθιμο με μεγάλη χαρά. 25 ομάδες είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Πύργο από πολλές περιοχές της Ελλάδας και τα Βαλκάνια, που έπεισαν τον κόσμο να συμμετέχει στις δράσεις τους και να διασκεδάσει μαζί τους.

Τα χωριά στα οποία διατηρείται το έθιμο και συμμετέχουν είναι Καλή Βρύση, Βώλακας, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμος Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρος Λάρισας, Παλαμάς Καρδίτσας, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου, Σοχός Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ένα μαγευτικό έθιμο κατέλαβε την Θεσσαλονίκη - «Οι δρόμοι του κουδουνιού» για 3η χρονιά

Αν δεν τους μάθατε ακόμα μέσα από τις δυο προηγούμενες διοργανώσεις, πρόκειται για ομάδες αναπαράστασης λαϊκών εθίμων, που κάθε χρόνο διατηρούν τον μύθο της παράδοσης στην γύρω ελληνική επαρχία, και τα τελευταία χρόνια ζωντανεύουν τα έθιμά τους και στο αστικό μας τοπίο.

Τα κουδούνια, οι φορεσιές και τα προσωπεία φτιάχτηκαν εδώ και αιώνες για να ξορκίσουν τους φόβους και το κακό που απειλούσε τις σοδειές των ανθρώπων και άρα την επιβίωσή τους.

Ένα μαγευτικό έθιμο κατέλαβε την Θεσσαλονίκη - «Οι δρόμοι του κουδουνιού» για 3η χρονιά

Οι κάτοικοι των εκάστοτε περιοχών διατήρησαν τις ενδυμασίες αυτές, οι οποίες πέρασαν στην παράδοση στη διάρκεια των χρόνων, με αναβίωση των εθίμων στον τόπο τους μέχρι σήμερα. Φορώντας λοιπόν προβιές, δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες), κουδούνια στη μέση, προσωπίδες και στάχτες οι ομάδες των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας, υμνώντας την ευετηρία δηλαδή την καλοχρονία που πατά σε δυο πυλώνες την ευγονία και την ευκαρπία.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση