Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής στο ΙΜΚ

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Από την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013, έως την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» διοργανώνει Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής με έργα 13 καλλιτεχνών από την όμορφη και με μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική Τήνο. Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, στις 20:00.

Οι καλλιτέχνες, εκτός από τα έργα τους, θα φέρουν μαζί τους από το νησί υλικά όπως και τα εργαλεία τους και κάθε Σαββατοκύριακο, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, θα στήνουν Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής αποκαλύπτοντας σε όλους τρόπους και μυστικά της δουλειάς τους.

Την Έκθεση, που πρώτοδιοργανώθηκε στην Τήνο το καλοκαίρι του 2012, θαύμασαν ήδη 11.000 περίπου επισκέπτες και με τη μεταφορά της στην Αθήνα, στο ΙΜΚ φιλοδοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός λίγο πιο διαφορετικού και εξειδικευμένου αισθητικά κοινού. Οι Μαρμαρογλύπτες, τεχνίτες που ζουν και εργάζονται στην Τήνο, με τη δουλειά τους διεκδικούν μια ιδιαίτερη θέση στο πάνθεο της νεοελληνικής λαϊκής δημιουργίας. Όλοι τους προέρχονται από το αιχμηρό τοπίο της ΒΔ Τήνου όπου ο Πλάστης υπήρξε γαλαντόμος μόνο στις πέτρες, όπου υπάρχει μια ισχυρή καλλιτεχνική παράδοση μαρμαρογλυπτικής, που συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενισχυμένη από τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου στον Πύργο (1955).

Οι Πανορμίτες μαρμαρογλύπτες συνεχίζουν την πολύχρονη παράδοση του τόπου τους, προσαρμοζόμενοι αναλόγως στις απαιτήσεις των καιρών ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν τη συντήρηση των αρχαιοτήτων σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Δανούσης (συγγραφέας, μέλος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς): «Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς έπληξαν την εφαρμοσμένη μαρμαρογλυπτική (εκκλησιαστικά έργα, αρχιτεκτονικά μέλη σπιτιών). Όμως μέσα από την κρίση προβάλλει η διακοσμητική μαρμαρογλυπτική και αυτή, με τη σειρά της, διαβαίνει το κατώφλι της τεχνικής δεξιότητας και αναζητάει νέες ιδέες και φόρμες, ανοίγοντας διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη.

Έτσι σήμερα έρχεται στην Αθήνα, στο φιλόξενο χώρο του ΙΜΚ, το έργο 13 Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, περιμένοντας την επιδοκιμασία, αλλά και την κριτική, προσπαθώντας να πείσει ότι μια παράδοση τριών αιώνων ζει, δημιουργεί και ελπίζει. Ο καθένας τους και μια ξεχωριστή ιστορία, ένας ιδιαίτερος αισθητικός προβληματισμός. Η νεότερη γενιά των μαρμαρογλυπτών του τόπου μας, χωρίς να εγκαταλείπει τις ρίζες που πότισαν επί δεκαετίες την εξέλιξή της, αναπτύσσει σύγχρονες ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, προσδοκώντας να επενδύσει με ομορφιά το σύγχρονο προβληματισμό».

Τα Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής που θα λειτουργήσουν τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στο ΙΜΚ, φιλοδοξούν να καταστήσουν κοινωνούς, όλους όσοι ενδιαφέρονται σε μία διαδικασία η οποία δεν είναι μόνον τέχνη και τεχνική, αλλά και βιωματική εμπειρία που μονάχα έως ένα βαθμό διδάσκεται. Είναι ζήτημα βιωτής παράδοσης από τον πατέρα στο γιο, από τη μια γενιά στην άλλη.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια υψηλής εξειδίκευσης τεχνική εμπειρία, αλλά και να έλθουν σε επαφή, ο καθένας «κατά το έχει» του με ένα φαινόμενο που συναποτελείται από μια ξεχωριστή στάση ζωής και σπάνια καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση.

Συμμετέχουν με έργα τους οι μαρμαρογλύπτες: Bασιλάκης Φίλιππος, Δελλατόλας Πέτρος, Δεσύπρης Ονούφριος, Διαμαντόπουλος Λάμπρος, Kαγιώργης Φίλιππος, Kολλάρος Πάρης, Kυραρίνης Γιάννης, Mαραβέλλιας Aργύρης, μMαρμαρινός Πέτρος, Σαλταμανίκαs Μιχαήλ, Τριγώνης Μάκης, Τσακίρης Γεώργιος, Χονδρογιάννης Αντώνης.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 έως Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, στις 20:00

Έκθεση Τηνιακών μαρμαρογλυπτών & Εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς»

Αίθουσες: Εκθεσιακός Χώρος 2ου ορόφου, Video-room ισογείου

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Δευτέρα – Κυριακή 18:00 – 22:00

Εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, τα Σαββατοκύριακα 26/27 Ιανουαρίου, 2/3, 9/10 και 16/17 Φεβρουαρίου 2013

Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος

Είσοδος ελεύθερη.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σχολικός Άτλας με φωτογραφίες ξένων ηθοποιών με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές (Photos)

Οι Monica Bellucci, Catherine Zeta Jones & Liv Tyler με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες σε Σχολικό Άτλα