Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Έχτισε στην Αυστραλία χωριό & εκκλησία ως ευγνωμοσύνη στον κρητικό λαό που τον έσωσε στη Μάχη της Κρήτης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο Geoffrey Edwards συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, ως στρατιώτης του 2/11 τάγματος πεζικού του αυστραλιανού στρατού. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς κρυβόταν σε διάφορες περιοχές του νησιού και τελικά διασώθηκε χάρη στη βοήθεια πολλών Κρητικών αλλά και των μοναχών της μονής Πρέβελη. Κρυβόταν, κυνηγημένος από τους Γερμανούς, από χωριό σε χωριό, μέχρι που κάποια μέρα ένας βοσκός τον οδήγησε στη μονή Πρέβελη όπου οι μοναχοί του παρείχαν καταφύγιο μέχρι να αναχωρήσει από το νησί.

Καταφέρνοντας να διαφύγει από την Κρήτη τον Αύγουστο του 1941 ορκίστηκε να μην ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια των Κρητικών και το ότι έσωσαν τη ζωή του ίδιου και πολλών άλλων μαχητών των συμμαχικών δυνάμεων. Αρχικά ίδρυσε, με τη σύζυγό του, στη δυτική ακτή της Αυστραλίας ένα μικρό χωριό το οποίο ονόμασε Πρέβελη, προς τιμή της μονής και του ηγουμένου της εποχής, Αγαθάγγελου Λαγουβάρδου, στους οποίους χρωστά την οριστική σωτηρία του. Σήμερα το χωριό αυτό, που έχει και ομώνυμο πάρκο, έχει τουριστική αξιοποίηση και ονομάζεται Prevelly Villas.

Στη συνέχεια, λίγο μετά το χωριό, έχτισε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αφιερωμένο στους πολλούς Κρητικούς που βοήθησαν τον ίδιο και πολλούς άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η εκκλησία λειτουργεί από το 1979 και όπως αναφέρει ο Νέος Κόσμος, η εφημερίδα των ομογενών από την οποία πήραμε τις πληροφορίες, είναι ένα μικρό κομμάτι Ελλάδας στη Δυτική Αυστραλία για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, το χρέος και την ευγνωμοσύνη που οφείλεται στον Κρητικό λαό από τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης.

Άλλωστε στην ίδια την εκκλησία υπάρχει η πινακίδα που εξηγεί:
«Η συμβολική αυτή Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία αφιερώνεται στον ελληνικό λαό από τους Geoff και Beryl Edwards που ίδρυσαν το διπλανό χωριό και το ονόμασε Prevelly ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Μονή Πρέβελη και τα γύρω χωριά της Κρήτης, όπου μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941, ο ιδρυτής και εκατοντάδες στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αλλά και Βρετανοί βρήκαν καταφύγιο, καθώς κρύφτηκαν και βοηθήθηκαν να ξεφύγουν προς τον ελεύθερο κόσμο».

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση