Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βραβείο συντήρησης για τις Καρυάτιδες στο Μουσείο Ακρόπολης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με το Βραβείο Keck 2012 τιμήθηκε το Μουσείο Ακρόπολης από το International Institute for Conservation (Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης) στην Βιέννη την περασμένη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο αφορά στο πρόγραμμα του Μουσείου για την συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυατίδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου με χρήση τεχνολογίας λέιζερ.

Η ιδιαιτερότητα μάλιστα της συγκεκριμένης απονομής έγκειται στην επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια. Ετσι, από τον Δεκέμβριο του 2010 περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν τις εργασίες των συντηρητών συμμετέχοντας έτσι σε μία ιστορικής σημασίας μουσειακή διαδικασία.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι η τεχνική λέιζερ που εφαρμόζεται στο Μουσείο είναι πρωτοποριακή και έχει αναπτυχθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΗΔΛ – ΙΤΕ). Η ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επιτρέπει την απομόνωση κάθε αγάλματος ενώ τα ειδικά προστατευτικά πετάσματα που την περικλείουν, εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούν σε οθόνη την εργασία της συντήρησης.

Το βραβείο Keck υιοθετήθηκε από το IIC το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης. Η απονομή του γίνεται κάθε δύο χρόνια, «στο άτομο ή την ομάδα που έχει συμβάλλει κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση της κατανόησης και εκτίμησης των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης», όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό του.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση