Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στην Κάρπαθο

Τοποθεσία: Όθος Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Δωδεκάνησα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στην Κάρπαθο ένα σημαντικό πανηγύρι γίνεται του Αγίου Παντελεήμονα στις Στες στον Όθο, το ψηλότερο χωριό του νησιού. Το πανηγύρι αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα πανηγύρια του χωριού και οι απανταχού Οθείτες φροντίζουν να είναι παρόντες στις τρεις μέρες του εορτασμού του: παραμονή, πρώτη και δεύτερη μέρα. Για την προετοιμασία του δουλεύουν αρκετές μέρες νωρίτερα πολλά άτομα, με το συντονισμό και την προσωπική εργασία της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στο πιο προνομιακό μετόχι του Όθους στις Στες οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε ένα πολύ χαριτωμένο οικισμό, καθώς οι σημερινοί κάτοικοι έχουν εξωραΐσει τα παλιά αγροτόσπιτα ή έχουν κτίσει καινούργια και έχουν ανασυστήσει, από αγάπη κι όχι από ανάγκη, τα αμπέλια και τα περβόλια των προγόνων τους ή αγοράζουν χέρσα κομμάτια που γίνονται στα χέρια τους μια φροντισμένη και καρπερή γη. Ως προς τούτο ευνοεί το μπόλικο νερό των Στων, η πηγή του οποίου βρίσκεται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο από την αυλή του Αη Παντελεήμονα.
Το εκκλησάκι βρίσκεται μέσα σ’ ένα πανέμορφο τοπίο φυσικής και καλλιεργημένης βλάστησης κι αγναντεύει πέρα μακριά στη θάλασσα τη γειτονική Κάσο. Το μαγευτικό περιβάλλον, ο χαρακτήρας των Οθειτών που είναι φιλικοί, φιλόξενοι και γλεντζέδες, κάνουν να ζωντανεύουν μυθικά φαγοπότια, πρόσχαρα γλέντια και διονυσιακοί χοροί!
Το κοινό για όλους φαγητό προσφέρεται στο «μέγαρο», μια μεγάλη αίθουσα που απέχει λίγα μέτρα από το εκκλησάκι. Οι πιστοί τρώνε κατά παρτίδες, κατά «τάβλες» όπως λένε, με 300 περίπου άτομα η καθεμία διάφορα φαγητά όπως κρέας με πιλάφι.

Οι γιορταστές βρίσκουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάποιες γωνιές του μετοχιού, να τραταριστούν στα καφενεία που στήνονται πρόχειρα, ενώ ορισμένοι επισκέπτονται τα στιάτικα σπίτια που είναι «ανοιχτά» για κάθε επισκέπτη αυτές τις μέρες με δροσερά φρούτα, αναψυκτικά, γλυκά, καφέδες, μεζέδες και κρασί για κέρασμα. Από σπίτι σε σπίτι πηγαίνουν και οι «παρέες», μεγαλύτερες ομάδες που συσπειρώνονται γύρω από τους οργανοπαίχτες κι έχουν σκοπό να τιμήσουν του Στιάτες και να τους ευχηθούν με αυτοσχέδιες μαντινάδες. Σε κάθε σπίτι παραμένουν ανάλογα με την ευθυμία που δημιουργούν οι στιγμές. Το κρασί ρέει άφθονο, αφού το έθιμο της «κούπας» καλά κρατεί μέχρι και σήμερα και προκαλεί όλους ανεξαιρέτως να κατεβάσουν το ποτήρι τους πριν τελειώσει το τραγούδι. Με το που γέρνει ο ήλιος συγκεντρώνονται στην αυλή της εκκλησίας, όπου στήνεται το γλέντι με παραδοσιακά όργανα (λαούτο, λύρα, τσαμπούνα) και χορούς.
Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στην Κάρπαθο

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι