Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού Αργιθέας

Τοποθεσία: Ανθηρό Αργιθέας Νομός: ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Περιφέρεια: Θεσσαλία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η παράδοση της Αργιθέας είναι πλούσια σε πολλές μορφές της κοινωνικής ζωής, όπως τα πανηγύρια και οι γάμοι που ήταν και παραμένουν τα μεγάλα γεγονότα της, κι αποτελούν πρότυπα κοινωνικών εκδηλώσεων που καταξιώνουν και δίνουν ομορφιά στη ζωή. Τα πανηγύρια ιδίως, δεν αποτελούν μοναχά εκδηλώσεις θρησκευτικής πίστης αλλά και μια αφορμή να γλεντήσουν οι χωριανοί για να πάρουν καινούρια διάθεση για τις δύσκολες αγροτικές και κτηνοτροφικές τους απασχολήσεις. Στα πανηγύρια αυτά με τη συνοδεία λαϊκών οργανοπαιχτών ξεφαντώνουν στο χορό και στο τραγούδι, όπου κυριαρχεί ο τοπικός παραδοσιακός χορός «κλειστό» (που άλλοτε χορευόταν αυστηρά και μόνο την ημέρα του Πάσχα), τα τσάμικα, στα τρία, συρτά συγκαθιστά, ο μπεράτης, το κοφτό και άλλοι χοροί.

Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού Αργιθέας

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πανηγυριών της Αργιθέας είναι το τραπέζωμα ή το φίλεμα. Οι κάτοικοι του χωριού ή της συνοικίας που γιορτάζει φιλεύουν στα σπίτια τους ή σε κοινό τραπέζι στην πλατεία της εκκλησίας, όλους τους ξενοχωρίτες, τους ξενομαχαλιώτες κι όλους τους ξένους επισκέπτες που θα βρεθούν στο πανηγύρι. Στα περισσότερα πανηγύρια το γλέντι ξεκίναγε απ’ την παραμονή στα τοπικά μαγαζιά αλλά οι ετοιμασίες για το τραπέζωμα άρχιζαν από την προπαραμονή. Όλες οι οικογένειες, ακόμα και οι φτωχές κάνουν το κουμάντο τους να προσφέρουν πλούσια φιλοξενία στους πανηγυριώτες. Σήμερα το ρόλο αυτό σε ορισμένα πανηγύρια έχουν αναλάβει κυρίως οι Σύλλογοι και η Εκκλησία. Τα φαγητά που ετοιμάζονται είναι πολύ πλούσια και δείχνουν πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η φιλοξενία στους κατοίκους αυτής της περιοχής. Ετοιμάζονται ψητά, στιφάδο με γίδα ή προβατίνα, κοκορέτσια, πίτες, τυριά, γιαούρτι ή τσαλαφούτι και σαλάτες. Προσφέρονται επίσης, λουκούμια, τσίπουρο, κρασί κι άλλα ποτά. Όταν τελειώσει το φαγητό, ξεκινάει το γλέντι. Το ξεκίνημα γίνεται με καθιστικά τραγούδια και άλλα αργά τραγούδι που τα τραγουδούν αντιφωνικά. Μετά ξεκινά ο χορός που στη συνέχεια μεταφέρεται απ’ τα σπίτια στην πλατεία της εκκλησίας που γιορτάζει και συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ. Παλιότερα τα πανηγύρια κρατούσαν τρεις ημέρες για να προλάβουν να χορέψουν όλοι και τη σειρά του χορού την καθόριζε ο παπάς ή οι επίτροποι ή οι γεροντότεροι.

Ένα τέτοιο πανηγύρι είναι και αυτό των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Εκκλησιαστικής επιτροπής, του τοπικού εκπολιτιστικού συλλόγου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και των απανταχού Λαγκαδιωτών, την παραμονή και ανήμερα της εορτής των Αγίων Αναργύρων τον Ιούλιο. Η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκινάει μέρες πριν με την ετοιμασία των χώρων και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα των Αγίων Αναργύρων. Τελείται η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική. Στο πανηγύρι συμμετέχουν οικονομικά όλοι οι μαχαλιώτες και άλλοι χωριανοί και σε όλους τους πανηγυριώτες προσφέρεται παραδοσιακό μαγειρεμένο φαγητό το οποίο προετοιμάζουν οι ντόπιοι κάτοικοι. Κάθε χρόνο ο τοπικός σύλλογος έχει εντάξει στο πανηγύρι και μια εκδήλωση τιμώντας διάφορα πρόσωπα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες στο Λαγκάδι, τους Λαγκαδιώτες και γενικά στους Ανθηριώτες και Αργιθεάτες.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι