Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών-εφηβικών συγκροτημάτων στην Ελασσόνα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων στην ελληνική επικράτεια έκλεισε τις πύλες του την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, στην Ελασσόνα.

 

Πρόκειται για το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων που διοργάνωσε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας, το διήμερο 12 – 13 Απριλίου 2014.

 

Για δύο μέρες εξήντα τρεις (63) χορευτικές ομάδες από 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισμό γενικότερα. Στο χώρο της κεντρικής πλατείας Ελασσόνας 1.550 μικροί χορευτές ηλικίας 6-15 ετών παρουσίασαν με επιμέλεια και οργάνωση το χορευτικό τους πρόγραμα και προσέφερεν άπειρες στιγμές ικανοποίησης και ευχαρίστησης στο κοινό που τους παρακολουθούσε.

 

Η πόλη της Ελασσόνας κατακλύστηκε από 3.000 και πλέον επισκέπτες όλων των ηλικιών, με τις εντυπώσεις όλων να είναι εξαιρετικές. Για τις ανάγκες του φεστιβάλ είχε στηθεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο σκηνικό το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις εξέδρες, σε δύο επίπεδα, οι οποίες συνοδεύονταν από παραστάσεις της ελληνικής υπαίθρου και πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και των ελληνικών νησιών.

 

3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 6

 

Αυτά, σε συνδυασμό με τον ηχητικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, δημιούργησαν ένα αισθητικό αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών των διοργανωτών.

 

Η διοργάνωση περιελάμβανε συγκέντρωση όλων των συλλόγων στο χώρο της πλατείας και του δημοτικού χώρου στάθμευσης, παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της πόλης, τακτοποίηση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων σε χώρο που είχε οριστεί εντός της πλατείας και παρουσίαση των χορών που είχαν προεπιλεγεί, την ίδια χρονική στιγμή, από τέσσερις χορευτικές ομάδες.

 

Επί δύο ώρες μικροί χορευτές από όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας παρουσίασαν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου, της Θράκης και της Μακεδονίας. Πλήθος ακουσμάτων πλημμύρισαν το χώρο της πλατείας ενώ η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα των παραδοσιακών στολών δημιούργησε ένα ψηφιδωτό χρωμάτων και εικόνων.

 

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν σύλλογοι από τις κάτωθι περιφερειακές ενότητες της χώρας: Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αττικής και Κυκλάδων.

 

3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 5

 

Λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων η οργανωτική επιτροπή βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απορρίψει μεγάλο αριθμό εμπρόθεσμων αιτήσεων λόγω υπερκάλυψης των θεματικών ενοτήτων που παρουσιάστηκαν.

 

Η πρωτοβουλία της Ακαδημίας για τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα μέλη του συλλόγου με την αφιλοκερδή συμμετοχή και τη θέληση τους να προσφέρουν για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 

3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών  4

 

Επί τρεις μήνες 60 άνθρωποι του συλλόγου, μετά από συντονισμένες ενέργειες και πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θέαμα. Το μεράκι και η θέρμη όλων των φίλων, χορευτών και υποστηρικτών της Ακαδημίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας ότι ο εθελοντισμός στις μέρες μας μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα και αγκυλώσεις.

 

Ο συντονισμός όλων και η ανάγκη για επαγγελματικού τύπου διοργάνωση απαιτούσε πλήθος εργασιών τόσο από τα μέλη του συλλόγου όσο και από φορείς της πόλης. Το Δ.Σ. της Ακαδημίας ευχαριστεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τη χρηματοδότηση, το Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Πασχόπουλο για την επιχορήγηση και για την προσφορά της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και το προσωπικό του Δήμου για την αμέριστη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

 

3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 3

 

Παράλληλα ευχαριστεί το Α.Τ. Ελασσόνας για την πολύτιμη βοήθεια του ως προς την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας όπως και τους «Έλληνες Διασώστες» για την εθελοντική τους συμμετοχή.

 

Η «Ακαδημία» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους χορηγούς του φεστιβάλ: Νερό «Σαμαρίνα», «Εύαγγελος & Κωνσταντίνος Έξαρχος και Σία Ο.Ε.», παδικά έπιπλα «MODECO», τουριστικό γραφείο «Γκουτζουρέλας Τουρς», ήχος – φως «Βαλιώτης Δ.», καφέ «Λευκό», συνεργείο – αντιπροσωπείες μηχανημάτων «Λιάνος», καφέ «Οξυγόνο», καντίνες «Σκρέτας», ταχυφαγείο «Νόστιμο», ταβέρνα «στου Θωμά», ταχυφαγείο «Απλά & Αλλιώτικα», μεταφορές «Ζδάνης Δ.» καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: «Party FM – 97,1», «Ράδιο Ελασσόνα», «Ράδιο Κιβωτός», Εφημερίδα «Αναγνώστης», Εφημερίδα «Έκδοση».

 

3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 2

 

Η Ακαδημία ευχαριστεί επίσης θερμά το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συμμετοχή του στην ορχήστρα που συνόδευσε το διήμερο φεστιβάλ. Η ολοκλήρωση του 3ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων προκάλεσε κλίμα ευφορίας τόσο στους συμμετέχοντες όσο στους διοργανωτές και τους φορείς – επαγγελματίες της πόλης.

 

Η άψογη διοργάνωση, οι θετικότατες κριτικές από όλους τους συλλόγους και η θερμή αντιμετώπιση των εκδηλώσεων, από το κοινό της επαρχίας Ελασσόνας, δημιουργεί την απαίτηση για πραγματοποίηση αυτών κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο και τη διαπίστωση ότι αυτή η συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων καθιερώνεται ως θεσμός στην πόλη της Ελασσόνας.

 

Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του φεστιβάλ αποτελεί μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ακαδημία για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένας σύλλογος που έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διάφορες χώρες, ανά την υφήλιο, τις οποίες επισκέφτηκε. Μια πολιτιστική κίνηση ανθρώπων της Ελασσόνας η οποία αποδεικνύει έμπρακτα ότι μόνο αυτή μπορεί να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις κύρους, πανελληνίου εμβέλειας και επαγγελματικής οργάνωσης.

 

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους ενεπλάκησαν με το φεστιβάλ, άμεσα και άμεσα, και μία ειλικρινή συγνώμη για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2015 με το 4ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων, στην πόλη της Ελασσόνας. Ένα φεστιβάλ με περισσότερες δράσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή.

 

Από την Ακαδημία

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου