Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Με επιτυχία το 2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών της Ακαδημίας Ελασσόνας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, το διάστημα 05 – 06 Απριλίου 2014, στην Ελασσόνα.

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Hamos Place» πενήντα (50) χοροδιδάσκαλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας διδάχτηκαν λεπτομέρειες των χορών, μουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα μυστικά που τους χαρακτηρίζουν.

 

Η αρχή έγινε το Σάββατο 05 Απρίλίου 2014 όπου ο κ. Παπακώστας Χρήστος, Λέκτορας στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε χορούς της Ηράκλειας Σερρών παρουσιάζοντας παράλληλα τον τόπο καταγωγής των και τη διαχρονική ιστορική διαδρομή των χορών αυτών.

 

2ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών ελασσόνας ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 3

 

Τη συνέχεια πήρε ο κ. Γκορόγιας Ιωάννης, χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών στην περιοχή της Ξάνθης, όπου δίδαξε χορούς της Δυτικής Θράκης δίνοντας με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του κάθε χορού, τη διαφορετικότητα αυτού από χωριού σε χωριό, τις ιδιομορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν, τον ιδιαίτερο βηματισμό.

 

Η μέρα ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια της Κρήτης από τον κ. Κατσιρντάκη Νικόλαο. Παρουσιάστηκαν οι χοροί με την αυθεντική τους μορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά. Παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά στις διαφοροποιήσεις των χορών ανά περιοχή.

 

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 06 Απριλίου 2014 η διδασκαλία ξεκίνησε με χορούς της Δυτικής Θράκης από τον κ. Γκορόγια Ιωάννη. Επεξηγήθηκε αναλυτικά ο βηματισμός των χορών, οι ιδιαιτερότητες αυτών ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία από επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χωριά της περιοχής.

 

2ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών ελασσόνας ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών 2

 

Το σεμινάριο έκλεισε με χορούς της Κρήτης από τον κ. Κατσιρντάκη Νικόλαο. Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το μέτρο και η μουσικοκινητική ανάλυση των χορών ενώ ακολούθησε επίδειξη φορεσιών με παράλληλη αναφορά στον τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

 

Το βράδυ του Σαββάτου, στην ίδια αίθουσα, δόθηκε δεξίωση προς τιμή όλων των συμμετεχόντων χοροδιδασκάλων, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα έγινε πρακτική εξάσκηση όλων όσων διδάχτηκαν στη διάρκεια της μέρας ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες με τη συνοδεία 12μελούς ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής με μουσικούς από τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Κρήτη.

 

Η ολοκλήρωση του 2ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών άφησε μία εικόνα ικανοποίησης καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικές ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διαπίστωση ότι αυτό πλέον καθιερώνεται ως θεσμός στην πόλη της Ελασσόνας.

 

 2ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών ελασσόνας ακαδημία έρευνας παραδοσιακών χορών

 

Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί και να γνωρίσει για πρώτη φορά την Ελασσόνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν συμμετοχές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Ξάνθη, Λαμία, Τρίκαλα, Έδεσσα, Τύρναβο, Ελασσόνα, Αριδαία, κ.α. περιοχές της Ελλάδος.

 

Η Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της όλης εκδήλωσης: Μίχος Κατασκευές – Τεχνική Εταιρία, Παραδοσιακές Στολές – Ζαρώτη Ελένη, Αρτοποιείο Μπαγιώτας Νικόλαος, Σούπερ Μάρκετ – Βλαχοδήμος Κωνσταντίνος, Ασφάλειες – Αδάμου Ελένη, Κατάστημα ειδών υγιεινής – Δριστέλας Δημήτριος, Γραφείο γενικού τουρισμού – Λιάκος Γεώργιος, «Μικρό Καφέ» – Καραγιάννης Αθανάσιος, Καφέ «Petite» – Φώλλας Κωνσταντίνος, Ταβέρνα «Στου Θωμά» – Γεωργούλας Θωμάς, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: «Party FM – 97,1», «Ράδιο Ελασσόνα», «Ράδιο Κιβωτός», Εφημερίδα «Αναγνώστης», Εφημερίδα «Έκδοση».

 

Η Ακαδημία ευχαριστεί επίσης θερμά το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συμμετοχή του στην ορχήστρα που συνόδευσε τη δεξίωση το βράδυ του Σαββάτου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Ακαδημίας για τη συνδρομή τους στην ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2015 με το 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας.

 

Από την Ακαδημία

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου