Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Έναρξη Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού

Φυλή: Ρουμελιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

“Άρχισε, γλώσσα μ’, άρχισε τραγούδια ν’ αραδιάζεις και την καλή παρέα μας να τη διασκεδάζεις.”
Τραγούδι που κατέγραψε η Δόμνα Σαμίου στην Αστυπάλαια, το 1964

Ανταποκρινόμενα ασμένως στη γλυκόλαλη παράκληση που αισθαντικά αναδεικνύει η λαϊκή μούσα μέσα από το γνωστό τραγούδι της αγάπης, Άρχισε, γλώσσα μ’, άρχισε τραγούδια ν’ αραδιάζεις και την καλή παρέα μας να τη διασκεδάζεις και κατέγραψε η Δόμνα Σαμίου στην Αστυπάλαια στα 1964, περισσότερα από 40 πρόσωπα πλαισίωσαν και πάλι φέτος το καταξιωμένο στην πόλη μας και όχι μόνο, Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού το οποίο λειτουργούν από κοινού ο Ιερός Ναός της Αγίας Αναστασίας Περισσού, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Φίλων Η Αλληλεγγύη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με πανηγυρικό τρόπο την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 στις 6:30 το απόγευμα στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων των 3ου Γυμνασίου και 6ου Γενικού Λυκείου της πόλης μας με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κατσαούνη.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Θανάσης Ραφτόπουλος, προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους εκ μέρους των εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του σχήματος αυτού, τόνισε «Με τις ευχές του πολιού μας Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνου, το ανύστακτο ενδιαφέρον του άοκνα εργαζόμενου για αγλαόκαρπα έργα, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου Πρασσά, την αρωγή των δυναμικών Σωματείων που εκπροσωπώ, σας καλωσορίζω στο σημερινή μας συνάντηση. Όπως γνωρίζετε, για 6 συναπτά έτη θεραπεύουμε την Ελληνική Μουσική παρακαταθήκη της πατρίδας μας με σθένος και πίστη.

Με την αριστοτεχνική διδασκαλία του Χοράρχη μας, καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής κ. Βαγγέλη Σαραντίδη, ενός ανθρώπου πολυεπίπεδης μουσικής παιδείας, αφοσιωμένου στο ήθος και ύφος αυτής αλλά και μιας ευγενικής ψυχής που πάλλεται από την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι, αποπειρώμεθα με πανθομολογούμενη επιτυχία, να βιώσουμε την απελευθερωτική δύναμη της Παράδοσης.

Μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιά στον Περισσό ένωση ρουμελιωτών νέας ιωνίας

Πολύτιμος δε αρωγός μας είναι ο εκλεκτός συνεργάτης του κ. Γιάννης Παυλίδης. Θα εξακολουθήσουμε κάθε Τρίτη να βιώνουμε την ελευθερία, την αλήθεια, την ειλικρίνεια, αρετές που αναδεικνύουν τα τραγούδια μας, να γνωρίζουμε το μέγεθος της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου μας, να αυτοεκφραζόμαστε και αυτοερμηνευόμαστε, να εκτιμούμε πώς σχηματοποιήθηκε η ιδιοπροσωπία μας, να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα σημαντικά μορφωτικά αγαθά.

Η συνεχής και νουνεχής αυτή προσέγγιση δεν συγκατανεύει την οπισθοδρόμηση αλλά την ανανέωση και την αντίσταση στα κύματα της παγκοσμιοποίησης, της κοινωνικής καταπίεσης όπως μορφοποιούνται στην Εσπερία και μεταφέρεται από «πρόθυμους» στον τόπο μας. Στήκετε λοιπόν και κρατείτε τις παραδόσεις, συμβουλεύουν οι πατέρες μας».

Αντιφωνώντας ο π. Γεώργιος Κατσαούνης, επεσήμανε, με μεστά πνευματικών νοημάτων, λόγια την ύψιστη τιμή που αισθάνεται η Ενορία της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού για αυτήν την μουσικολογιώτατη «κυψέλη», την αταλάντευτη εμπιστοσύνη τόσων ανθρώπων και την αδήριτη ανάγκη να ενισχύεται παντοιοτρόπως.

Ανέλυσε επιγραμματικά τη σημασία της Παράδοσης στη ζωή μας και κάλεσε όλους να την θεραπεύουν με ζήλο και αυταπάρνηση, έχοντας πρωτίστως πίστη και ελπίδα. Δεσμεύθηκε να συνδράμει και ο ίδιος με τις δυνάμεις τους στην ευόδωση των προσεχών δράσεων του Τμήματος οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Χοράρχη κ. Βαγγέλη Σαραντίδη, θα είναι δε πλούσιες και στοχευμένες. Επαίνεσε την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και το Σύλλογο Φίλων Η Αλληλεγγύη για την πρωτοβουλία να στηρίξουν και αναλάβουν από κοινού με την Ενορία την ευθύνη λειτουργίας του Εργαστηρίου. Ευχήθηκε τέλος κάθε επιτυχία.

Μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιά στον Περισσό ένωση ρουμελιωτών νέας ιωνίας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που μας συνέδραμαν για να ξεκινήσουμε και φέτος, τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα. Ακρίβω Κουτσιμπού, το Διευθυντή του 6ου Λυκείου κ. Ηλία Κουρκουλάκο για την αβραμιαία φιλοξενία και το ανύστακτο ενδιαφέρον τους αλλά και τους δεκάδες εθελοντές που διένειμαν σχετικό υλικό.

Ακολούθως δόθηκε ένα λιτό κέρασμα με εκλεκτά τερψιλαρύγγια τα οποία προσέφερε η κα. Σοφία Αργυρομάτη η οποία αναλαμβάνει από φέτος την γραμματειακή στήριξη του Τμήματος. Το μάθημα αφιερώθηκε σε τραγούδια αισθαντικά που προβάλλουν την αγάπη, την ανθρωπιά, το σεβασμό στο συνάνθρωπο.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να πλαισιώσει το σχήμα αυτό κάθε Τρίτη από 18:30 έως και 20:00 σημειώνοντας ότι δεν απαιτείται προηγούμενη μουσική παιδεία παρά μόνο κέφι.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου