Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Θρακική Εστία Δράμας

Βιογραφικό της Θρακικής Εστίας Δράμας

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Δράμα Νομός: ΔΡΑΜΑΣ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Φυλή: Θρακιώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Η Θρακική Εστία Δράμας ιδρύθηκε το 1955 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. Αποτελείται από απογόνους Θρακιωτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες της Βόρειας και της Ανατολικής Θράκης και αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου του προσφυγικού πληθυσμού του Νομού Δράμας. Στην πορεία ετών λειτουργίας της η Θρακική Εστία Δράμας έχει να επιδείξει πολλές δραστηριότητες:

  • Γίνεται εκμάθηση από τους άξιους δασκάλους παραδοσιακών χορών όχι μόνον της Θράκης αλλά και από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας και τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού. Λειτουργούν χορευτικά τμήματα ηλικίας από 5 χρονών, παιδιών, εφήβων, νέων, γυναικών και ανδρών. Τμήματά μας έχουν λάβουν μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κίνα, Αίγυπτο, Μεξικό) και έχουν κερδίσει βραβεία και επαίνους. Παράλληλα, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και η Περιφέρεια (παρελάσεις, χορευτικές παραστάσεις, Ονειρούπολη Δράμας) αλλά και ο σύλλογός μας (γιορτή της Μητέρας, απογευματινά, ετήσιοι χοροί, γενική παράσταση παραδοσιακών χορών κάθε Μάιο, συνδιοργανώσεις με θρακιώτικους συλλόγους του Νομού Δράμας και γειτονικών νομών).
  • Διαθέτει πλούσιο βεστιάριο με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες και πάνω από 200 πιστά αντίγραφα, αλλά και λαογραφικό υλικό (σκεύη, υφαντά), προσφορά των μελών μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.
  • Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία που αναφέρονται κυρίως αλλά όχι μόνον στη Θράκη.
  • Διαθέτει αρχείο με έγγραφα, φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις με θρακιώτικα ήθη και έθιμα που διατηρεί ο σύλλογός μας (κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων, Άνοιξης, Χελιδονίσματα, Αποκριάς, Τυρινής, Λαζάρου, Βαΐων, έθιμα γάμου) που παρουσιάζονται από τοπικούς και αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Διαθέτει πλήθος από κασέτες με τραγούδια και καταγραφές Θρακιωτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.
  • Έχει κυκλοφορήσει ένα CD με θρακιώτικα τραγούδια.
  • Διοργανώνει συναυλίες με γνωστούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές θρακιώτικων τραγουδιών.
  • Το Σάββατο του Λαζάρου-Λαζαροσάββατο διοργανώνει κάθε χρόνο σαρακοστιανή βραδιά με θρακιώτικα νηστίσιμα φαγητά και χορούς, τα Χριστούγεννα πραγματοποιεί γιορτή για τα παιδιά με θρακιώτικα κάλαντα, χορούς και ποιήματα και μετά την Πρωτοχρονιά κοπή βασιλόπιτας.
  • Πραγματοποιεί εκδρομές στις αλησμόνητες πατρίδες της Βόρειας και της Ανατολικής Θράκης, στη Δυτική Θράκη αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Διοργανώνει διαλέξεις στις οποίες προσκαλεί διακεκριμένους επιστήμονες για να αναφερθούν στην ιστορία και τη λαογραφία της Θράκης.
  • Έχει εκδώσει βιβλίο (θεατρικό έργο) σε 1.000 αντίτυπα σε θρακιώτικη διάλεκτο, το οποίο παρουσιάστηκε από θεατρική ομάδα μελών του συλλόγου μας στη Δράμα, στην Καβάλα και στις Σέρρες.
  • Κάθε χρόνο εκδίδει ημερολόγιο με πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της Θράκης.
  • Σε τοπικό ραδιόφωνο πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες εκπομπές από μέλη του συλλόγου μας με θέματα που αφορούν την ιστορία και τη λαογραφία της Θράκης.

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Videos
  • Πολιτιστικά

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.