Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών “Η Αγία Παρασκευή”

O Σύνδεσμος μας είναι από τους τρεις πρώτους που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την μεγάλη δραστηριότητά του και το έργο του επι σειρά ετών. Η έδρα του είναι στην Αθήνα σε ιδιόκτητη αίθουσα-γραφείο.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  480 μέληΤοποθεσία: Μεγάλο Χωριό Νομός: ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  O Σύνδεσμος μας είναι από τους τρεις πρώτους που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την μεγάλη δραστηριότητά του και το έργο του επι σειρά ετών. Η έδρα του είναι στην Αθήνα σε ιδιόκτητη αίθουσα-γραφείο. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είναι το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας που στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα του Συνδέσμου με έδρα το Μεγάλο Χωριό. Τα τελευταία 26 χρόνια πραγματοποιούμε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις κάθε Αύγουστο στο Μεγάλο Χωριό. Στην Αθήνα διοργανώνουμε εκδηλώσεις, εκδρομές, διαλέξεις κλπ.

  Η εκπλήρωση των σκοπών ενός συλλογικού φορέα, στηρίζεται πέραν των άλλων, και στον αριθμό των μελών του, στο ενδιαφέρον τους για τα θέματα του Συνδέσμου και στην δραστηριότητα που επιδεικνύουν. Αυτό σημαίνει, πως, για να είναι δεδομένη, η δημιουργική παρουσία του Συνδέσμου μας, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενεργά μέλη.

  Ενεργό, είναι το μέλος το οποίο

  – Δηλώνει παρών στα καλέσματα του Συνδέσμου και ενημερώνεται για τα θέματα τα οποία τίθενται εκάστοτε.

  – Ασκεί το δικαίωμα, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

  – Στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου και βοηθά, με τον προσφορότερο για αυτόν τρόπο, στην επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

  – Έχει προτάσεις και είναι διατεθειμένος να τις αναδείξει και να στηρίξει την εφαρμογή τους.

  – Προσφέρει, από το υστέρημα του χρόνου του και λειτουργεί ως πρότυπο για τα νεότερα μέλη, μεταφέροντάς τους, την πολύτιμη γνώση, ότι η έγνοια για να γίνουν τα πράγματα σωστά, δεν είναι υπόθεση των «άλλων» αλλά όσων μοιράζονται τα «σωστά καμωμένα».

  Το 1870 η σύσταση του Συνδέσμου, από τους Μεγαλοχωρίτες της Κωνσταντινούπολης, ήταν αποτέλεσμα κοινού ενδιαφέροντος για γνωριμία και καλλιέργεια σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού και αισθημάτων αγάπης, αλληλεγύης και αλληλοβοήθειας. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει να επιδείξει μία μεγάλη σειρά έργων κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγύης προς τη γενέτειρα, το Μεγάλο χωριό Ευρυτανίας. Η αξιόλογη και πολύχρονη δράση του τιμήθηκε με το βραβείο από το Εθνικό Ίδρυμα το 1961 και από την Ακαδημία Αθηνών το 1966. Σήμερα όλοι εμείς απολαμβάνουμε την αξία της εκατονταετούς και πλέον λειτουργίας του Συνδέσμου.

  Για περισσότερες πληροφορίες, κατάθεση προτάσεων ή προβληματισμών και εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σας στην ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά και μέσω Fax με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

  Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών και ανακαινίσθηκε το 2010 απο εξειδικευμένη μουσειολογική ομάδα. Οι συλλογές του προέρχονται από δωρεές Μεγαλοχωριτών αλλά και φίλων. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε αναπαράσταση σε προθήκες.

  Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζονται διάφορες όψεις του εσωτερικού του Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού, υφαντά καθώς και το ρολόι του χωριού, προσφορά των Μεγαλοχωριτών της Κωνσταντινούπολης το 1929. Στο ίδιο επίπεδο λειτουργεί Πνευματική Στέγη με έκθεση φωτογραφιών και την ιστορία του Συνδέσμου.

  Στον πρώτο όροφο έχουμε τοπικές ενδυμασίες, εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια κοσμήματα εποχής, κεντήματα και αναπαράσταση του σχολείου και λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη. Στο ημιυπόγειο εκτείθεται πλούσια συλλογή οικιακών σκευών, για διαδικασιες όπως ζύμωμα, φούρνισμα και αποθήκευση τροφίμων.

  Στο υπόγειο παρουσιάζονται εκθέματα και πληροφορίες για παραδοσιακά επαγγέλματα όπως εκείνο του σαμαρά, του μπακάλη, του σιδερά, του μελισσοκόμου, του μαραγκού, του πεταλωτή, του τσαγκάρη, του κτηνοτρόφου, του ρακοκαζανά και του αργυροχρυσοχόου.

  Πληροφορίες για το Μουσείο

  Τοποθεσία

  Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

  Ώρες λειτουργίας

  Παρασκευη ,Σαββατο και Κυριακη 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ.

  Τον μήνα Αύγουστο πρωί και απόγευμα

  τηλέφωνα επικοινωνίας

  22370 41502 και 6948295141

  πηγη : Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την κα. Μαίρη Καλλιάνη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”

  Δείτε το γκρουπ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μεγάλου Χωριού στο facebook :

  https://www.facebook.com/groups/149483198506238/

  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

   

  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

   

  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

   

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.