Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες»

Το 1919 – 1922 πρόσφυγες από τον Πόντο άφησαν με πόνο ψυχής τις πατρογονικές τους εστίες (περιοχές Τραπεζούντας, Κάρς και άλλες), και αφού ξεριζώθηκαν βίαια, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε της Μακεδονίας.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  150 μέληΤοποθεσία: Πόντος Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Πόντιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Οι δικοί μας πρόγονοι μαζί με τον πόνο τους, τις εικόνες τους και τις αναμνήσεις μετέφεραν τα ήθη και έθιμα τους, τις παραδόσεις του τόπου τους, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εγκαταστάθηκαν στην ερημωμένη αυτή περιοχή των Σερρών. Εργάσθηκαν σκληρά και προόδευσαν, ποτέ όμως δεν ξέχασαν τις αλησμόνητες πατρίδες.

  Εμείς η τρίτη γενιά των Ποντίων στην περιοχή αυτή, θέλοντας να διατηρήσουμε την παράδοση μας, ιδρύσαμε τον Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» για να θυμίσει στους παλαιότερους, μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, όμορφες στιγμές από την πατρίδα, και στους νέους την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.

  Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1997 από Πόντιους της πρώην κοινότητας Επταμύλων και σημερινό Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Σερρών. Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση των ποντιακών παραδόσεων, εθίμων και χορών, υπηρετώντας τα με ιδιαίτερο σεβασμό.

  Στο σύλλογο λειτουργούν:
  1. Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών του Πόντου,
  2. Τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας,
  3. Παιδικά χορευτικά τμήματα,
  4. Χορευτικό τμήμα τρίτης ηλικίας,

  5. Tο Τακτικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας , με σπουδαία παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, σ’ όλο στον Ελλαδικό χώρο (όπως στην Σαντορίνη , Άνδρο, Φεστιβάλ Λευκάδας, Πρέβεζα, Ναύπλιο , Σπέτσες, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μεσολόγγι, Σούλι Πατρών, Παλαιόχωρα Χανίων , Χανιά, Χαλκιδική , Αντίπαρο και σε πολλά άλλα μέρη της όμορφης πατρίδας μας), καθώς και στο εξωτερικό με ιδιαίτερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 5ου Διεθνούς φεστιβάλ τουρισμού του Πεκίνου στην μακρινή Κίνα , στο Διεθνές Μεσογειακό Φολκλορικό Φεστιβάλ (MIFF) στην Σλοβενία και Κροατία και στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Cantecele Muntilor στην Ρουμανία.

  Gallery

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.