Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων

Βασική σκοποθεσία του Συλλόγου ήταν και παραμένει να είναι η σύσφιξη των σχέσεων όλων των Ναξιωτών του δήμου μας, οι οποίοι με έντονο το συναίσθημα του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη, τη Νάξο.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Νάξος Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων ιδρύθηκε το 1986 και έχει την έδρα του στην οδό Αγίας Παρασκευής 56, στους Αγίους Αναργύρους.

  Βασική σκοποθεσία του Συλλόγου ήταν και παραμένει να είναι η σύσφιξη των σχέσεων όλων των Ναξιωτών του δήμου μας, οι οποίοι με έντονο το συναίσθημα του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη, τη Νάξο, εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους, όχι απλά να συνυπάρξουν και να μοιραστούν όλες τις εκφάνσεις της νέας τους ζωής, αλλά επίσης να δημιουργήσουν και να δράσουν συλλογικά, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανά όλα εκείνα τα στοιχεία που τους κάνουν διαφορετικούς, μέσα στη λαίλαπα της ομοιομορφίας.

  Μέσα από αυτήν την αρχική πρόθεση, στόχος του Συλλόγου Ναξιωτών είναι η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση των βιωμάτων, των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων της Νάξου στους νέους, αλλά και σε όλα τα μέλη του, καθώς αποτελεί πάγια πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, που παράγεται και προάγεται μέσα από εθιμοτοπικούς συλλόγους, αποτελεί βασικό στοιχείο της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και αποφασιστικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής.

  Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του Συλλόγου, δημιουργήθηκαν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παραδοσιακών οργάνων (βιολί-λαούτο), αλλά και αργαλειού (υφαντική). Η μουσικοχορευτική ομάδα του Συλλόγου έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, τόσο στην Αθήνα (φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Unesco, Τουριστικό Πανόραμα, Αμερικανική πρεσβεία, φεστιβάλ ελληνικής παράδοσης Δήμου Αγίων Αναργύρων, Δήμου Ρέντη κ.λπ.) όσο και στη Νάξο. Το βεστιάριο του Συλλόγου αποτελείται από ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, οι οποίες είναι πιστά αντίγραφα πρωτότυπων παλαιών φορεσιών του νησιού.

  Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Συλλόγου είναι επίσης η συγκρότηση της βιβλιοθήκης «Δημήτρης Γιακουμής», της δανειστικής βιβλιοθήκης του Συλλόγου, η οποία ιδρύθηκε επί προεδρίας Γιάννη Γλέζου και αποτελείται από 200 και πλέον τίτλους βιβλίων, ύστερα από ευγενείς προσφορές Νάξιων συγγραφέων, αλλά και άλλων Ναξιωτών, μελών του Συλλόγου. Στόχος μας είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία και μελέτες λογοτεχνών και επιστημόνων της Νάξου (ή που αφορούν τη Νάξο), να μελετηθεί η εργογραφία τους, αλλά και να υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση από όποιον ενδιαφερόμενο.

  Σημαντική έντυπη δραστηριότητα του Συλλόγου Ναξιωτών είναι η τριμηνιαία πολιτιστική – ενημερωτική έκδοση «Οι Νάξιοι». Πρόκειται για ένα περιοδικό, το οποίο απευθύνεται τόσο στους Νάξιους συμπατριώτες μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, αλλά και σε όλους τους φίλους του Συλλόγου. Το συγκεκριμένο έντυπο έχει αποσπάσει πολλές κριτικές και επαίνους, σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού έχει φθάσει, τόσο για την προσεγμένη του ύλη (πολιτισμός, λαογραφία, γλωσσολογία, λογοτεχνία, κοινωνία, ιατρική, οικονομία), όσο και για την αισθητική του. Πρόσφατα βραβεύθηκε και από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.).

  Τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων προωθεί και την τακτική αιμοδοσία των μελών και των φίλων του, προκειμένου να διατηρηθεί η Τράπεζα Αίματος «Γιώργος Βερύκοκος».

  Μία από τις τελευταίες δραστηριότητες του Συλλόγου αποτελεί η ηλεκτρονική του παρουσία στο διαδίκτυο, μέσα από το μπλογκ e-Νάξιοι. Πρόκειται για μία ιστοσελίδα, η οποία μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τις τρέχουσες δραστηριότητες, τις αποφάσεις, τις εκδηλώσεις και τη συνολική παρουσία του Συλλόγου, σε κάθε τομέα με τον οποίο καταπιάνεται, δίνοντας την ευκαιρία για μία διαδραστική επικοινωνία με τους Ναξιώτες (και όχι μόνο) ανά τον κόσμο.

  Τέλος, ένας από τους μελλοντικούς στόχους του Συλλόγου Ναξιωτών είναι η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου «Δημήτρης Πρωτονοτάριος», το οποίο θα απαρτίζεται από αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης ενός ναξιώτικου σπιτιού. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουν να παρουσιαστούν στο κοινό.

  Όλα αυτά τα χρόνια, οι δραστηριότητες του Συλλόγου Ναξιωτών είναι πολλές και η αγωνία για την επίτευξη των στόχων του μεγάλη. Οι εκδηλώσεις, οι δραστηριότητες και οι συμμετοχές του στα πολιτιστικά δρώμενα είναι γεγονός, σε όλα τα σημεία του Δήμου Αγίων Αναργύρων, αλλά και εκτός των ορίων του, αποσπώντας πάντα καλές και αξιόλογες κριτικές.

  Gallery

  Πηγή:

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.