Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Αλατσατιανών “Τα εισόδια της Θεοτόκου”

Την δεκαετία του 1930, οι Αλατσατιανοί όπου κι αν βρίσκονται ιδρύουν συλλόγους.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    150 μέληΤοποθεσία: Αλάτσατα Φυλή: Μικρασιάτες

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Στην Αττική, ιδρύονται σύλλογοι στη Κοκκινιά, στου Ρέντη και στη Νέα Ερυθραία. Στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 1932 ιδρύεται η “Ένωση Αλατσάτων Αθηνών” με έδρα στο Παγκράτι, στην οδό Ζηνοδότου 7 και με επίτιμο πρόεδρο τον Όμηρο Ρόκα. Από το 1936 εκδίδει την εφημερίδα “Άλάτσατα” με τη συνεργασία του Φάνη Ν. Κλεάνθη και Μίμη Μάνδαρη που φέρονται ως ιδρυτές και ιδιοκτήτες της εφημερίδας. Τα γραφεία της εφημερίδας στεγάζονται στο Δήμο Βύρωνα, στην οδό Βύρωνος 1, (σήμερα οδός Ελλησπόντου).

    Από τον Οκτώβριο του 1940, σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, αναστέλλεται η λειτουργία του Συλλόγου, καθώς και η έκδοση της εφημερίδας. Το 1947 και μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες του τελευταίου προέδρου Γιαμαδάκη ο Σύλλογος επαναλειτουργεί αλλά παύει οριστικά τις δραστηριότητές του στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Πολλά από τα μέλη του θα εγγραφούν στο νεοσύστατο τότε σωματείο με την επωνυμία “ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ”, με έδρα το Αιγάλεω Αττικής. Κατά τη Γενική Συνέλευση των ιδρυτών του ψηφίστηκε το με ημερομηνία 5 Μαΐου έτους 1946 πρώτο καταστατικό του (με αύξοντα αριθμό 3227 και αριθμό απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών 8036 / 20-11-1946).

    Το Σωματείο έλαβε την σημερινή επωνυμία του “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ” κατά την δεύτερη τροποποίηση του Καταστατικού του με ημερομηνία 11/12/1997 και αύξοντα αριθμό απόφασης 6422 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στις 27 Απριλίου 1947 πραγματοποιούνται οι πρώτες αρχαιρεσίες και γίνεται σύσταση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελείται από τους: Εγγλέζο Δημήτριο – Πρόεδρο, Καραγιάννη Νικόλαο – Αντιπρόεδρος, Καραγιώργη Γεώργιο – Γενικό Γραμματέα, Κοντογιάννη Γεώργιο – Ταμία και τους συμβούλους, Άννα Ρίζου – Λαθουρά, Αλέκο Χριστοφή ή Κορδή και Κωνσταντίνο Τσεμπερλή.

    Νικόλαος ΚατιμερτζήςΤο γραφείο του Συλλόγου στεγάζεται επι της Βασιλίσσης Όλγας 10, στο Αιγάλεω Αττικής. Εκτός από τη διατήρηση της ιστορίας των Αλατσάτων, στη δράση του Συλλόγου συμπεριλαμβάνεται η ανακούφιση των οικογενειών των μελών του από την κακή οικονομική κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδος με διάφορους τρόπους. Παρέχονται βιβλία και γραφική ύλη στους μαθητές. Αποστέλλονταιι τα παιδιά στις κατασκηνώσεις των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών. Ανοίγονται λογαριασμοί καταθέσεων στα κορίτσια με σκοπό το σχηματισμό «προίκας». Μεσολαβούν για την ενίσχυση των απόρων οικογενειών με την παραλαβή δεμάτων από τους Αλατσατιανούς του Somerville, της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Το έτος 1948 με τη συνεργασία των Συλλόγων Αθηνών και Νικαίας εκδίδεται η εφημερίδα ‘’Αλατσατιανά Νέα’’. Υπεύθυνος για την έκδοση ήταν ο Μαργαρίτης Χατζηαλέξης, στην οδό Αισχύλου 6 στη Κοκκινιά και ο Σπύρος Βάγγος, στη Λεωφ. Αλεξάνδρας 223, στην Αθήνα. Από το έτος 1948 εκδίδουν την εφημερίδα ‘’Ηχώ των Αλατσάτων’’ σε μορφή περιοδικού. Υπεύθυνος της έκδοσης ήταν ο Δημήτριος Εγγλέζος, στη οδό Μάκρης 5, στο Αιγάλεω Αττικής.

    Μετά το θάνατο του Δημήτριου Εγγλέζου το 1964 πρόεδρος αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Χριστοφής με πενταετή θητεία. Μετά το θάνατό του αναλαμβάνει την προεδρία ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Κατιμερτζής ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος κατά τις αρχαιρεσίες του 1972. Στις 10 Νοεμβρίου 1972 αποφασίζεται η ενοικίαση του ακίνητου στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 84, στο Αιγάλεω, για τη στέγαση του γραφείου του Συλλόγου. Κατά τις αρχαιρεσίες του 1976 την προεδρία αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Βλαχάκης για δύο έτη. Ο Νίκος Κατιμερτζής αναλαμβάνει και πάλι την προεδρία κατά τις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου του 1978. Μέχρι το 1985 θα υπηρετεί ακούραστα τους σκοπούς του Συλλόγου. Οργανώνει ταξίδια στα Αλάτσατα, φροντίζει για την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Ειρήνης στο Αιγάλεω για τους πεσόντας Αλατσατιανούς κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου γίνονται στις 21 Νοεμβρίου 1983 ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου και το καταστατικό ορίζει ως ημέρα γιορτής του Συλλόγου. Μετά το θάνατο του Νικολάου Κατιμερτζή το 1985 αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία η αντιπρόεδρος Ευθαλία Χατζηπέτρου.

    Μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος Ιωάννη Χριστοφή κατά τις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου του 1985, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγεται ο Ιωάννης Παβίτσος. Παραμένει Πρόεδρος του Δ.Σ. και υπηρετεί τους σκοπούς του Συλλόγου μέχρι το 1999. Επί της προεδρίας του, το 1993, ο Σύλλογος θα αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη στην Αθήνα, στην οδό Διπύλου 5.

    Κατά τις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου 2000 την προεδρία αναλαμβάνει η Μαριάννα Μαστροσταμάτη με διετή θητεία. Επί των ημερών της θα αναβιώσουν τα ταξίδια στα Αλάτσατα και με την ευγενική προσφορά του Φάνη Ν. Κλεάνθη θα συμφωνηθεί μαζί του η δωρεάν παραχώρηση του δικαιώματος της επανέκδοσης του βιβλίου του «Αλάτσατα η Χαμένη Πατρίδα μου» για λογαριασμό του Συλλόγου. Η εκτύπωση και βιβλιοδεσία της νέας έκδοσης θα γίνει στο Somerville, Boston των ΗΠΑ, δωρεά της Cynthia Alex – Mitara. Ο Φάνης Ν. Κλεάνθης στις 21 Νοεμβρίου 2000 κηρύσσεται “Επίτιμος Πρόεδρος” του Συλλόγου και η Cynthia Alex-Mitara “Μεγάλος Ευεργέτης”.

    Στις επόμενες αρχαιρεσίες, τον Ιανουάριο του έτους 2003, αναδεικνύεται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και πάλι ο Γιάννης Παβίτσος, ο οποίος παραμένει στη θέση αυτή μέχρι τον Ιανουάριο του έτους 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας του ο Σύλλογος Αλατσατιανών θα εκδώσει το βιβλίο “Μετά τα Αλάτσατα – Οι Αλατσατιανοί ανά τον κόσμο’’ των συγγραφέων Κωνσταντίνου Ι. Γκαρμάτη και Μαριάννας Ν. Μαστροσταμάτη.

    Κατά τις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου 2008 την προεδρία αναλαμβάνει η Μαίρη Ηλιοπούλου με τετραετή θητεία. Επί των ημερών της δημιουργείται η ιστοσελίδα του Συλλόγου www.alatsata.net της οποίας τη διαχείριση είχε προσωπικά η ίδια. Πραγματοποιούνται ταξίδια στη Μικρά Ασία και τη Κωνσταντινούπολη και ο σύλλογος εκδίδει το βιβλίο του Κωνταντίνου Ι. Γκαρμάτη Η Συνοικία “Νέα Αλάτσατα” του Δήμου Βύρωνος. Κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συλλόγου τον Ιανουάριο του 2012 την προεδρία αναλαμβάνει η Μαριάννα Μαστροσταμάτη.

    Gallery

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.